torsdag 26 april 2012



Trot eller ej, men det trillar fortfarande in vårnyheter från Hilco. Kika gärna in i butiken! Det fina tyget med rådjur och fåglar skulle jag så gärna vilja kombinera med den här fina campanen:


Kanske man kan sy en t-shirt och sen ett par fina shorts? Det skulle nog kunna falla 8-åringen på läppen...

måndag 23 april 2012

"Rainy Days" Regnkappsmönster


Äntligen! Idag när jag kom hem stod kartongen med mönster och väntade. Som jag och några av er har väntat på detta mönster. När alla förhandsbokningar är ivägskickade finns drygt 10 mönster kvar i butiken. Dessa hittar ni här!

Eftersom jag inte har hunnit provsy mönstret än känner jag mig osäker på hur mycket tyg som går åt. Men kikar man i måttabellen, verkar det gå åt närmare 3 m tyg. Det tycker jag låter på tok för mycket. Jackan som jag nyss sydde i liknande storlek/modell, då gick det åt ca 2m (utan huva). Jag tippar på en ca tygåtgång på 2-2,5 m beroende på storlek och längd.

Passa på att sy din egen regnjacka/kappa i Amy Butlers otroligt fina laminerade tyger. Tre olika färger och mönster finns i butiken.

söndag 22 april 2012

Mönster från Sewaholic


 Jaaaa!!! Dessa båda godingar får jag hem till butiken inom kort. Håll utkik så kommer mer info snart. Ca en vecka skulle det ta för mönstren att komma. Men hittills har våren känts som en enda lång väntan på olika mönster. Nu håller jag tummar och tår att dessa kommer hem fort!

Dessa båda mönster har varit så roliga och enkla att sy efter. Tröjorna gick på ett kick att sy och jackan som man kan tro ska vara riktigt invecklad, var verkligen enkel att sy. Inga konstigheter alls. Jag uppskattar verkligen mönster som är enkla att följa, samtidigt som de erbjuder tillräckligt med information.

lördag 21 april 2012

The Renfrew Top


För ett bra tag sedan ritade jag av och klippte ut mönstret till Sewaholics "Renfrew top". Sen har det inte hänt så mycket mer än att jag slängt ett öga på högen med mönsterdelar då och då. Jag visste inte riktigt i vilket tyg jag skulle sy tröjan i och ja ni vet, det blir liksom liggandes. Men så i veckan gjorde jag slag i saken och fiskade fram Hilcos campan och sydde först den långärmade, sen var den så rolig att sy så jag passade på att sy en kortärmad variant också.

Mönstret består av tre olika modeller och det jag gillar mest är att modellerna har muddar både i ärmslut och i fållen. Jag gillar det jättemycket! Jag har jättelånga ärmar och har svårt att hitta tröjor med ordentlig längd i ärmarna. De enda justeringarna jag gjorde från min size 12 var att ta upp urringningen en aning. Annars har jag inte anpassat mönstret alls. När jag sydde den kortärmade så räckte inte tyget till någon mudd på fållen, men det gick ju bra att bara fålla som vanligt istället.

Mönster: Renfrew från Sewaholic. Inom kort kommer detta mönster finnas i shopen!

Tygåtgång: 1m till den långärmade och 60 cm till den kortärmade.

Svårighetsgrad: Superlätt.

Bonus: Vid det här laget vet ni att jag är päronformad i kroppen och därför älskar jag Sewaholics mönster som helt är anpassade för oss päron.

Lite irriterande: Att jag lyckades vika upp mudden en aning på bilden där jag har den långärmade. Det här med att ta foton på sig själv i kläder man sytt... Suck!

Lördagsunderhållning


Dessa båda tidningar fick jag i ett byte med Mrs Bao och när jag fick dem bläddrade jag lite snabbt i dem och konstaterade att det fanns en massa fint. Sedan dess har de legat på mitt nattduksbord och mest samlat damm eftersom jag inte haft tid att titta i dem. Men idag åkte de fram och jag har suttit och bläddrat i dem fram och tillbaka. Bokstavligen talat. Man bläddrar ju bakifrån i tidningen, man liksom läser den från bak till fram. Kändes väldigt spännande bara det ;)

Tidningarna är en dröm för en sån som jag. Jag äääälskar de fina tygerna, enkla modellerna och det okomplicerade. Ett riktigt lördagsnöje!

fredag 20 april 2012

Sew along - väskparad!

Den senaste sew alongen har helt handlat om rätta tyget, rätta mellanlägget, väskfötter, hitta en bra hård botten och sedan lyckas sy i miljarder tyglager samt mellanlägg. Jag pratar förstås om Amy Butlers Weekender Travel Bag. Lite av väskornas väskor för oss som gillar att sy väskor.



I slutet av februari drog vi igång och det var många glada sömmerskor som ville delta. Alltid lika skoj att ni är så många som vill vara med! Denna omgång fick jag stor hjälp av Hello syr och pysslar. Ett riktigt stort tack till dig! Tack även till alla positiva och hjälpsamma människor i Sew along hos Karinottilia-forumet på Facebook. Tillsammans verkar vi kunna sy allt ;) Snart ska vi ju sy en BH tillsammans med Mulliga M och det ser jag verkligen fram emot! Nåväl, väskorna... Här kommer de!



Agneta Olofsson http://mrsbaoblog.blogspot.com


Aneta Kopec http://www.anetas-pyssel.blogspot.com/

Anette Leijonberg

Denice Svensson http://minapyssligheter.blogspot.com/

Emma Haraldsson http://livirosa.blogspot.com/

Frida Lööw http://fridoli.blogspot.com

Jenny Löfquist http://emiliten.blogspot.com

Josefin Kristmansson L http://ravenorakan.blogspot.com

Karin Westlund 

Nina Nilsson http://pysseltos.blogspot.com/

Sara Gillstrand http://garnfjanten.blogspot.com/

Susanna Thyselius http://strommingdesign.blogspot.com/

Min egen :) 


Är du sugen på att vara med på nästa sew along? Håll utkik i bloggen så kommer mer information längre fram om kommande sew alonger. Det är så roligt att sy något tillsammans och hjälpa varandra. Vi ses!

onsdag 18 april 2012

Rött är sött - jackan är klar!


I vintras hittade jag mitt drömjacksmönster hos Sewaholic. (Inom kort kommer detta mönster finnas till försäljning i shopen). Jackan heter Minoru (jag vet, vilket konstigt namn...) och hade allt vad man kan önska. Jag tyckte att den var så fin! Mönstret kom inom en vecka och sedan har det legat i väntan på lust, ork och det rätta tyget. Tasia, som har konstruerat mönstret hade sytt upp en jacka i rött och den var så fin så jag valde också ett rött tyg. Höll på att trilla dit på en marinblå variant, men sen bestämde jag mig för att sy en lite mer färgglad jacka. Hilcos Easy cotton är ett fantastiskt mjukt och litet stadigare bomullstyg, tänkte att det kunde passa till jackan. Till fodret valde jag tunn bomullspoplin från Hilco. Prickigt foder och sen ett annat tyg med cirklar till kragen.

Man kan sy antingen med eller utan kapuschong, jag valde att sy utan eftersom kapuschongen enligt min mening var lite väl stor. Dessutom ville jag inte ha lösningen med kapuschongen instoppad i kragen som mönstret visade:



Mönstret var enkelt att följa och när alla delar var utklippta gick det förhållandevis fort att sy jackan. Jag valde att sy size 12 och jag är en typisk 40-42:a Jag anpassade inte mönstret något alls och jag tycker att den sitter bra. (Trots att jag ser väldigt bekymrad ut på bilden...) Vill jag så kan jag ha en tjocktröja under jackan, vilket kan vara skönt. Kanske skulle jag kunnat sytt in den lite över bysten eftersom jag är en riktig planka.

Bra att jag tänkte på:
  • Jag är jättenöjd med valet av tvådelad dragkedja. Eftersom jackan går ner över rumpan kan jag tycka att det är skönt att kunna dra upp jackan nerifrån när man t ex sitter i bilen.
  • När jag fållade jackan nedtill valde jag att låta fållen falla en aning under rumpan. Originalmönstret visar en rak fåll. Men jag gillar när det går ner lite över rumpan.
Att tänka på om jag skulle sy jackan igen:
  • Då skulle jag prova att sy fickor i sidsömmen. Jackan har bara två innerfickor och jag saknar redan en ytterficka. Man kan ju alltid sätta dit utanpå fickor i efterhand, men jag hade nog velat ha sidfickor.
  • Som jag tidigare nämnt så är jackan något stor över bröstkorgen. Där hade jag kunant anpassa mönstret en aning. Nu får jag brösta upp mig istället :)
  • Om man vill att dragkedjan ska gå hela vägen ner måste man köpa en 80 cm dragkedja och inte 75 cm som mönstret visar. Jag tycker att det är fint när dragkedjan inte går hela vägen ner, men det gäller att tänka till innan hur man vill att det ska se ut.
Tygåtgång storlek 40-42:
  • Yttertyg easycotton (tygbredd 150 cm) 2 m.
  • Fodertyg bomullspoplin "Summer dots" (tygbredd 150 cm) 1,1 m
  • Fodertyg till kragen bomullspoplin "Easy rings", 30 cm.
 Min känsla när jackan var klar var att jag gärna skulle vilja sy en till. Den var riktigt rolig att sy och ett stort plus till mönsterkonstruktören är att det är mycket bilder och lite text. Amerikanska mönster brukar annars tävla om förstaplatsen i att skriva så mycket text som möjligt i sina mönster och det kan jag bli tokig på. Det är precis som att de tror att det blir lättare då. Inte. Visst krävs det syvana, men inte måste man vara någon syguru för att klara av att sy den här jackan, tvärtom!

Nu kommer jag inte sy en likadan jacka utan siktar istället in mig på att sy en regnkappa. Återkommer i ärendet ;)

måndag 16 april 2012

Lagertömning!



Ja, jag brukar inte vilja använda uttryck som lagertömning, superrea och skynda fynda... Men jag kan inte uttrycka det på något annat sätt denna gång. Just nu säljer jag ut resterande lager av de lyxiga inredningstygerna från Amy Butler för otroliga 99kr/m. Ordinarie pris är 295kr/m. Tygerna ska utgå ur sortimentet och jag behöver plats för vår- och sommartygerna som är på väg in. Sy väskor, jackor, gardiner, överkast, kuddfodral m.m. Tygerna ligger på 140 cm bredd.

Skynda fynda! ;)

tisdag 10 april 2012

Våriga nyheter!



Jag längtar helt galet mycket efter nani IROs vårkollektion. Dessa superfina snedslå kommer att finnas som grädde på moset. Men allra mest längtar jag efter tygerna. Kolla in dessa:


Åh, vilka sommarklänningar det kan bli! I slutet av april väntas de komma hem.

måndag 9 april 2012

Rea i butiken!



Snart väntas nya tyger hem från japanska nano IRO och jag måste göra plats på tyghyllorna. Därför sänker jag priserna på samtliga mjuka tyger från Hilco. Passa på att fynda kvalitetstyger som singeljersey (campan), jerseytyg och muddväv. Till butiken!

"Sy en BH Sew along"

Jag vill tipsa om Mulliga M:s sew along! Hon ska guida oss genom ett riktigt utmanarprojekt - sy en BH! Jag har länge velat testa att sy just en BH, men det verkar så svårt. Glidigt tyg, små detaljer som hyskor, band och byglar... Hua! Men kikar man in i Mulliga M:s blogg och ser vilka fina BH:ar hon har sytt, så kan man inte låta bli att vilja prova på. Dessutom har jag hört från säkra källor att det inte är så svårt som det ser ut. Visst vill man prova?

Just nu pågår en omröstning inne i hennes blogg om vilken modell vi ska sy. Mer info och kommentarer hittar du inne i Sew-along-facebook-gruppen.

Sista helgen i april kör hon igång och det ger oss gott om tid att införskaffa material etc. Men allra först måste man ju kolla upp vilken BH-storlek man har. Tag gärna hjälp av Mulliga M:s måtttabell som du hittar här. Häng med du också!

Måtta rätt!


söndag 8 april 2012

Att sy en duk




Hur roligt är det att sy en bordsduk? Sådär skoj tänker ni. Men den här duken var rolig att sy eftersom syrran ville ha en infälld bård av ett kontrasterande tyg. Det blev genast festligt :) Det fina blommiga tyget heter Rose bouquet sky
Båda tyger kommer från Joel Dewberrys kollektion Heirloom.
Piffa upp bordet med en fin duk vettja!




- Posted from my iPhone

Min Weekender Travel Bag


Här är min Weekender Travel Bag från Amy Butler. Jag är jättenöjd med väskan och det här kommer att bli en riktig trotjänare. Sew alongen är ju avslutad, men kom ihåg att alla delarna finns kvar, så sy när du kan och vill! (Ska försöka lägga upp alla 3 olika Sew alongs lite mer synliga i bloggen.)

Mönstret är som sagt från Amy Butler och anses vara ett av de svårare syprojekten. Visst krävs det syvana, men i den här omgången sew along har det varit en stor spridning bland deltagarna kunskapsmässigt. Några har sytt i många år och någon annan har inte sytt sedan syslöjden. Det talar för att mönstret egentligen inte är svårt. Tar man det stegvis och lugnt så klarar man det. När väl alla delar är utklippta så är det riktigt rolig sömnad som väntar. Okej, handsömnaden på slutet kanske inte är någon favorit, men med en kopp kaffe och lite bra radio i bakgrunden så gick det fin-fint.

Jag vill passa på att tacka alla fantastiska sömmerskor som har deltagit i denna tredje omgång sew along. Ett speciellt tack riktar jag till Helen som så frimodigt hoppade in på sluttampen och hjälpte mig. Tack!

Självklart ska vi ha en väskparad i ett separat inlägg. Jag hoppas kunna publicera under nästa vecka. Då kommer det bli en färgsprakande väsk-kavalkad här inne!

Nu kommer jag att ta en vårpaus från sew alongandet i egenskap av producent. Istället ser jag fram emot en bloggkompis sew along, som förhoppningsvis kommer under våren. Håll utkik så kommer jag att berätta mer vid tillfälle.

Nu väntar krattning i trädgården :)