lördag 2 januari 2010

Flatlock-tips!Ibland blir sydda saker mindre bra, men går bra att använda ändå... Denna tröja sydde jag till lille S, som fyllde 2 år på nyårsaftonen. Han passar jättebra i starka färger och när jag syr till honom, kan jag frossa i 70-talsnostalgi. Mamman är min bästa vän och förlåter mig för det mesta, jag kommer dragandes med i syväg...

Jag klippte ut efter ett raglanmönster, strl 2 år. Skulle sy ihop som vanligt, när jag kände mig lite wild and crazy och tänkte att "nej nu testar jag flatlocken som synlig söm, på min nya maskin". Maskinen syr som en dröm och sömmarna blev hur bra som helst. Snyggt blev det också. När allt är klart och jag pressar plagget inser jag två saker, nej tre:

1) Plagget är för brett.
2) Ärmarna är på tok för korta.
3) Jag älskar plagget ändå.

Hmmm...
1) Att tröjan är för bred gör inget. Det passar lille S bra. :)
2) Inte konstigt att ärmarna är korta när jag i min iver förväxlat ärm-mönstren. Denna ärm är en ett-års ärm!
3) Ja, jag är ändå mitt i all min bedrövelse jättenöjd med tröjan. Kanske för att den ska till lille S som kommer att bli jättefin i den ändå.

Nu till flatlock-tipsen:

Jag är nybörjare på flatlock och jag upplever den som en söm man kanske inte använder så mycket. Lite synd, för det blir väldans fint! För er som inte vet vad det är för söm, så är det en söm som alla (inbillar jag mig) overlockmaskiner kan sy. När man har sytt ihop två delar, drar man försiktigt i tyget, så "stjälper" sömmen och den blir helt platt. Det blir inga sömsmåner som skaver, vilket gör sömmen perfekt att använda till babykläder. (Se närbild halsringning för detaljer)

En trevlig bieffekt är ju att sömmen fungerar utmärkt som dekorsöm, eftersom man får den synliga sömmen, som jag fortfarande gillar skarpt.

Men tänk på detta:

1) Klipp inga sömsmåner, eftersom tyget ej kommer att ligga omlott, utan bredvid varandra. Min tröja blev ju för bred för att jag hade sömsmåner och sen använde flatlock.
2) Tänk till när det kommer till halsringningen också. Min blev aningen vid pga av sömsmåner. Nästa gång minskar jag nog ner halsringningens omfång ytterligare, för perfekt resultat.
3) I många bruksanvisningar står det att man ska fälla undan kniven. Det gjorde jag, men fällde snart tillbaka den eftersom skarvarna blir snyggare och knivskarpa med kniven framme. Ska man sy insnitt mitt på ett plagg kan det vara bra att fälla undan kniven, eftersom man då utgår från ett vikt tyg.


Vad har jag missat? Är ni fler som har tips kring "flatlock", så fyller jag glatt på!
Posted by Picasa

8 kommentarer:

 1. Vad fin den var trots sina "fel". Jag förstår inte ett ord om flatlocksömnaden, har inte testat och vet inte om min maskin kan. Låter ju bra att sy omlott så det ej blir några sömmar inåt heller. Detta måste undersökas!

  Stickkafé hade jag gärna varit med på, om tiden funnits. Kanske senare! Nu ska jag lunchsticka medan I sover!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för alla fina tips. Själv har jag en maskin med flatlock, men har inte vågat mig på det än. Detta kan dock vara den puff i baken som jag behöver :D.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Snygga sömmar! Jag har också testat flatlocken som dekorsöm. Men stickade ner den med tvillingnål också eftersom det kändes lite som att den skulle "vikas" tillbaka igen. Såhär blev det när jag gjorde.

  Å här kommer länken!
  http://nabbgadda.blogspot.com/2009/05/ny-t-jamas.html

  SvaraRadera
 5. jag har också varit sugen på flatlocken, men inte haft tid att förkovra mig i instruktionerna! TACK FÖR DIN ENKLA BESKRIVNING. MÅSTE PROVA PÅ DET NU! oj caps lock orar ej ändra! Snygg tröja!

  SvaraRadera
 6. Snygga!!
  Kul med dina reflektioner ang tröjan, ibland blir det lite tokigt, men bra ändå ;-)
  Ang flatlock så tror jag inte min OL gör lika snygga flatlocksömmar som din nya pärla ;-) . De "reser" sig liksom upp igen. Så jag har testat att sticka ner dem med raksöm. Men då tyckte jag att det blev snyggare att sticka ner min vanliga OL-söm, så numera kör jag så. Finns exempel i min blogg, använder det (lite för ) ofta ;-)

  SvaraRadera
 7. Tack Nilla och D&A för era exempel. Himla fint!

  SvaraRadera
 8. Oh - nu MÅSTE jag ju också testa min flatlock!!! Har inte hängt med riktigt hur den funkar - men efter att googlat och hittat din beskrivning så ska det nu testas! =)

  Så tackar för den!

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin