lördag 22 januari 2011

Hur man kan sy snäva svängar med CoverPro

Har länge velat sy ett par sparkbyxor eller en liten babyklänning med knäppning vid axeln. Har dragit mig för detta eftersom det verkar lite klurigt med bandkantningen vid snäva svängar. Det finns alternativa lösningar, tror att Kokalal har en beskrivning, finns säkert fler. Men så tänkte jag att det måste gå på något sätt och efter att ha övat och kört fast oräkneliga gånger har jag fått in snittsen ganska bra. För mig var ett par saker avgörande och nedan följer en beskrivning med bilder på hur jag gjorde:

1) Detta behövs: kantband (jag använde interlock från JNY), pincett och en trådrullshållare (som följde med min maskin) att hålla emot tyget med. Här kan man säkert använda något annat bra som funkar att hålla emot med.


2) Lägg spolen till höger om pressarfoten (denna bild har jag tagit bakifrån) eller använd bara pincetten att hålla mot med under sömnadens gång. Att jag använde denna är för att pincetten behövde jag på annat håll under sömnaden:
3) När man kommer till den snäva svängen så syr man nästan hela vägen fram till böjen:4) Därefter stannar man med nålarna kvar nere i tyget. Lyfter en aning på pressarfoten och drar ut tyget snett ut till vänster. Tyget dras lite försiktigt ut för att möjliggöra en skarp sväng. Nålarna tar ingen skada eftersom man inte drar och sliter i tyget/nålarna:
 Det gäller alltså att flytta med sig bakpartiet av tyget under sömnadens gång. Jag gjorde denna "manöver" ca 3 gånger; en gång precis innan böjen (bild ovan), en gång högst upp i böjen och slutligen en gång strax efter sista böjen. Nu kommer även trådrullshållaren väl till pass. Medan jag sydde, höll jag den mot tyget och kunde lungt och fint runda hörnet.

5) Sen syr man ner och fortsätter som vanligt:6) Slutligt resultat:


Övrigt: Hade hoppats få sy ett par hängselbyxor och kunnat visa "på riktigt", men tiden räckte inte till. Hoppas att detta ändå kan visa hur det kan se ut. Nu valde jag kontrasterande tråd för att det skulle bli så tydligt som möjligt. Hade jag sytt med matchande turkos tråd hade slutresultatet blivit perfekt. Men visst blev det riktigt bra? Lycka till ni andra!

14 kommentarer:

 1. Tack för en superbra beskrivning! Nu kanske jag oxå kan våga mig på hängslebyxor som jag dragit mig för just pga de snäva kurvorna...

  SvaraRadera
 2. Snyggt jobbat!! Det är nu man önskar att man hade en CoverPro ;-)

  SvaraRadera
 3. ah så som jag har svurit åt skarpa svängar. detta ska jag ha i minnet.

  hoppas vi ses imorgon, jag mår inget vidare just nu men vet inte om jag har hjärnskakning efter isvurpa eller om jag ska få magsjuka. eller om jag trots sovande barn bara är sjukligt trött.
  kram

  SvaraRadera
 4. Vilken bra beskrivning, tack!

  Jag har bara en fråga: Vrider sig inte ålarna/blir sneda när du vrider tyget med nålarna nere?

  SvaraRadera
 5. Jo: Bra fråga och jag inser att jag varit lite otydlig. Man lyfter pressarfoten en aaaaning och vrider bara tyget bakom nålarna. Men inte så mycket att nålarna tar skada. Anledningen till att jag väljer att ha nålarna nere är för att inte tyget ska hoppa ur position, eller att det ska riskera att bli hoppstygn. Tack för en bra fråga och hoppas att det blev lite tydligare (ska ändra i inlägget).

  SvaraRadera
 6. Jag lite rädd för min CP. Har haft den i ganska många månader nu men jag vågar knappt använda den. Jag får inte till det med fästningen av trådarna och sen när jag ska bandkanta så vägrar den mata tyget i kantaren..
  Men med denna beskrivningen så kanske jag vågar prova igen!
  Tack för tipsen! =o)
  Resultatet är jättelyckat! ser fram emot att få se ett par små hängslisar..

  SvaraRadera
 7. Tack, tack! Jag är så glad för alla coverprotips! Har inte än provat mig på sådana svänger, men det hade jo varit kul. Sparkbyxor är så himla praktisk på dom minsta.

  SvaraRadera
 8. Men det funkar ju!! SOM jag försökte och gav upp trots att jag provat med att lyfta och svänga och allt. Det blev bara kack!
  Det gäller att lära känna sin maskin vilket jag ff jobbar på. ;-)

  SvaraRadera
 9. Va snyggt det blev!
  Tack för superfina tips=) Längtar tills min CoverPro kommer!

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset! Det här var verkligen den klart bästa lösningen på "hängselproblemet".

  SvaraRadera
 11. Snyggt! Det är så jag gjort, dock inte riktigt med samma fina resultat, än ;-).
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jättebra tips med rullen bakom....kan du visa avigsidan?

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin