tisdag 21 september 2010

VARNING!

Har den senaste tiden fått en släng av prestationsångest. Är jag ensam om den känslan? Troligen inte. Undrar om det är fler än jag som kan bli stressade av att läsa vad alla andra hunnit med och vad de har sytt, sålt, bloggat och alla nya tyger som finns? Förr blev jag inspirerad, nu blir jag mest stressad. Mitt i all kreativitet smög fröken duktig in, helt oinbjuden... Hur kom det sig? Kanske är detta inlägg helt "off topic" eftersom att jag anar att min prestationsångest inte enbart har med sömnaden att göra. Nybliven student står jag nu inför min första tenta och kanske, kanske har det med det att göra?

Men det är ju så roligt att sy! Måste ändå utfärda denna varning:

VARNING: Sybloggar kan orsaka stress!

Simma lugnt alla ni andra därute! :)

PS: Är ni fler som känner likadant emellanåt, lämna gärna en kommentar!

16 kommentarer:

 1. Såklart man kan känna prestationsångest och stress ibland och du som jobbar så hårt kan jag förstå känner så ibland. Men då ska man ta en break och göra nått annat. Fast det kan ha med tentan att göra också. Sy ska vara roligt, inget krav! Fast å andra sidan har ju både du och jag gjort företag av saken så lite jobb blir det ju.

  Kram på dig och lycka till så ses vi snart!

  SvaraRadera
 2. Ta det med ro, Karin! Du er så flink og dyktig med det du lager. Sett deg ned med en bok eller noe sånt for å gjøre noe HELT annet! Det må jeg innimellom... Dessuten-det er viktig å ta seg litt fri!Klem fra Synnøve

  SvaraRadera
 3. Jag är fortfarande ganska ny i sysvängen så jag blir mest inspirerad av allt fint ni syr men undrar såklart hur många av er hinner med att sy både till era egna barn, beställningar å dessutom till återförsäljare, tycker det räcker till att sy till min lillkille :-)Får passa på att tacka för all inspiration oxå :-)

  SvaraRadera
 4. jotack, jag vet vad du menar. men, det SKA inte kännas så att sy, då brukar jag lägga ner ett litet tag. Har också gjort frima av det hela och har fått strukturera upp det för att inte drunkna, numer så syr jag inte alls varje kväll, inte ens på helgen ibland =0
  men jobbar då deltid, annars skulle det ju aldrig gå.
  Ta hand om dig och så ska man sova bra - gör jag inte det så sitter jag bara och gråter av stress efter några veckor...

  SvaraRadera
 5. Visst känner jag igen mig. Jag är ganska ny och har en väldigt liten kundkrets, så jag går ju inte med vinst än om man säger så. Och det finns ju hur mycket fina tyger som helst, men jag måste begränsa mig. jag har sett många bloggar där de infört beställningsstopp och jag förstår det då man ska vara så duktig. Jag pluggar själv och har en tendens att gärna sy istället för att plugga(mycket roligare). Gör det som är bäst för dig och inte för att göra andra glada. Lycka till med tentan, det brukar kännas bättre efteråt.

  SvaraRadera
 6. Har också börjat plugga igen och helt plötsligt känns det som om tiden inte räcker till... Dessutom sätter ständigt sjuka barn käppar i hjulen och jag blir nästan apatisk av att inte hålla tidsschemat. Tyvärr blir det sömnaden som får stryka på foten, trots att det är det jag vill mest...
  Lycka till med tentan och att finns sylusten igen...

  SvaraRadera
 7. Ja inte är du ensam! Fast när det blir så så pausar jag ett tag. Nu är det ju bara hobbyverksamhet för min del och det gör, tycker jag, att jag kan unna mig att låta vardagen komma emellan och låta en beställning ligga till sig lite. Möjligen (FÖrmodligen!) hade jag tänkt annorlunda om jag hade haft det som företag, men det vet jag ju förstås inte.

  Att sy, blogga och läsa bloggar ska vara lustfyllt och inte prestation! Lycka till med tentan!

  SvaraRadera
 8. Oj! Vi var fler! Skönt... Tack för era hejarop! Visst är det egentligen ett kärt besvär? För det är ju roligt att sy. Det kommer jag aldrig sluta tycka, men stressen... Hua! :)

  SvaraRadera
 9. Ha ha, "Mitt i all kreativitet smög fröken duktig in, helt oinbjuden" - bra formulerat:-)

  Håller med ovanstående; sov bra, ta beställningsstopp, prioritera!
  Man har olika perioder i livet och så måste det få vara.
  Lycka till på tentan.

  SvaraRadera
 10. Ja, huvudet på spiken, Karin! Jag reagerar med stressreaktioner när kreativiteten och lusten att skapa blir FÖR stor. Och precis som du skriver så är det ganska stressande (och inspirerande) att läsa vad alla andra gör.

  Vad är det du pluggar nu för tiden? Du kan väl komma till Fjällmor och kackla lite lätt (utan att bjuda med duktiga flickan ;-)

  Kram

  SvaraRadera
 11. Prestationsångest, absolut! Både av det du beskriver, hur sjutton hinner alla andra med? De allra flesta verkar ju ha det ungefär som jag, ett gäng barn, barnens fritidsaktiviteter, ev. en man som ibland pockar på uppmärksamhet, ett "vanlig" jobb osv, och ändå hinner man sy så otroligt mycket fint.... jag fattar ingenting. Jag känner dessutom lite ångest över att alla är så himla duktiga! Alla skapar så mycket proffsiga grejer, som jag tänker att "det dät borde nog jag också klara av, det ser inte så svårt ut", och när sedan jag ska försöka, så blir det verkligen inte alls som jag tänkt mig.
  På det hela taget, så blir jag oftast inspirerad, men samtidigt lite stressad....

  SvaraRadera
 12. Visst blir man stressad...Själv syr jag sällan på beställning just för att prestationgsångesten då helt tar över. Presenter okej, men när någon ska betala för något jag har sytt vill jag att de ska vara perfekt och då går allt fel:(
  Jag kan också ibland bli helt "överinspirerad" av alla mönstertidningar och bloggar så jag nästan tappar bort mina egna idéer, då kan det vara läge att ta en liten paus :)

  Jag ser också ett samband med antalet vabdagar och sömnad. Ju mer barnen är sjuk desto mer får jag sytt, men då har jag å andra sidan skolbarn som inte behöver bäras hela dagarna :)

  SvaraRadera
 13. Nej du är INTE ensam! Gränsen mellan inspiration och ångest är hårfin. Jag roar mig dessutom med att läsa både sybloggar och hundträningsbloggar...

  SvaraRadera
 14. Tack igen alla ni som öppet "vågar" uttrycka er om att en viss del stress lätt kan infinna sig. Men som sagt, det är ju så roligt att sy. Det känns inte stressigt, den stressiga biten är allt annat som jag vill hinna sy/göra... Kram!!

  SvaraRadera
 15. Oj, oj, oj vad jag känner igen mig. precis så där är det. Paus är, som sagt, bästa "botemedlet" då. Då märkar man att man varken dör, glöms bort, eller glömmer hantverket, även om man inte toksyr hela tiden :-)

  SvaraRadera
 16. Håller med även om jag endast syr som en hobby. Men självklart känner jag ibland att jag "ligger efter" när jag ser vad andra sybloggare sytt :-) Fast jag får ENORMT sy-sug och inspiration när jag tittar igenom alla bloggar jag följer, så det är ju gott med också! Jättefin blogg du har!

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin