lördag 12 februari 2011

Sy din egen mössa


Tack för era kommentarer på inlägget tidigare! Här kommer en mer detaljerad beskrivning och jag passade på att göra en tutorial för hur du syr din egen mössa. Valde att göra ett collage av alla bilder och man läser collaget från övre vänstra hörnet, som en bok...

Gör så här:

Bild nr:

1) Klipp ut efter mönster. Placera ut ev namnlappar och tvättlappar. Jag använder en kombinerad tvätt/märkningslapp, som sitter inuti mössan.
2) Nåla fast dessa.
3) Sy med overlocksöm om du har tillgång till en OL-maskin. Annars fungerar jerseysömmen på vanliga maskinen precis lika bra.
4) Vik mössan dubbel. För att hålla koll på vad som är in- och utsida på mössan brukar jag låta kedjesömmen löpa över öppningen som ska vara utåt på mössan.
5-6) Nu är det dags att sy en liten bit sicksack i mössans fyra tyglager. Detta gör jag för att fodret inte ska åka ut ur mössan, när man tar av sig den eller tvättar den. Sy ca 5 cm.
7-8) Nu ska toppen på mössan sys ihop. Först syr du den ena sidan upp till toppen, sedan den andra sidan. Man kan också sy en söm rakt över, men jag tycker att det blir snyggast att sömmarna var för sig.
9) Dags att kränga mössan ut och in genom den andra öppningen.
10) Sy ihop hålet med en söm rakt över. Fäst trådarna.
11) Färdig mössa.
12) Så här ser mössan ut inuti.

Jag har för första gången provat att lägga ut material på YouTube. Det är ingen film, bara ett bildspel med bilderna ovan. Kika gärna på bildspelet för större bilder och mer beskrivande text.

 Lycka till!
Posted by Picasa

17 kommentarer:

 1. Vad schysst förklaring. Tack!

  SvaraRadera
 2. Jaha, men dåså! Nu fattar jag. Det är ju toppen, jag har inte tänkt på det tidigare! Tack för att du delar med dig av din smarta tips!

  Våndas lite över mössor som sagt eftersom det är så svårt med storlekar (har ritat egna mönster) Har ju bara Elsa att prova på! :) Hur många storlekar har du? Har sett att en del "bara" har 0-1 år, 1-3 år och 3 år till vuxen... låter lite galet!

  SvaraRadera
 3. Stort tack för beskrivningen!! Har funderat på hur man skulle fästa insidan, men detta hade jag aldrig klurat ut själv! TACK!!

  SvaraRadera
 4. Hej! Vad bra att det blev lite tydligare nu! :)
  Mina storlekar är 42-44, 48-50, 50-52, 52-54 + vuxen. Håller med om att det låter lite knasigt det där att en storlek kan räcka i flera år. Men det är även min erfarenhet att en två-åring kan ha samma mössa som en fem-sexåring. Småbarn har ju ganska stora huvuden, vilket gör att en och samma storlek kan fungera under en lång tid. Dessutom är mössorna töjbara, vilket gör att passformen blir bra. Men som sagt, alla gör nog lite olika.

  SvaraRadera
 5. Wow, vad ambitiös du är!!!
  Superbra förklaring!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Tack för bra förklaring med bilder!

  SvaraRadera
 7. Jag gör nästan exakt sådär! Bra beskrivning!

  SvaraRadera
 8. JAg är så imponerad över alla bloggare som lägger ner på mycket tid på att skapa tutorials för oss andra. Tack!!!
  Men var har du hittat "namnlappen" som jag antar sitter i? Hade väldigt gärna viljat ha såna så att jag kan märka barnens kläder, syr inte så mycket. borde tillbringa mer tid vid maskinen och mindre vid datorn, men det finns ju så många bloggar att hålla koll på... ;-)

  SvaraRadera
 9. Namnlappen har jag köpt via worldwidelabel, kika under mina sytips, så finns en länk att använda. Beskrivningen gäller mina karinottilia-lappar, men jag har köpt tvättlappen via dem också. Lycka till!

  SvaraRadera
 10. Men åh, tack! Helt kanon!

  Jag har nästan aldrig sytt något, men tänkt sedan min son föddes att jag ska börja sy barnkläder. Nu är han snart tre år och lillasyster nio månader. Nu äntligen har jag beställt hem tyger och lite annat. Nu SKA det bli av!

  Jag är verkligen jätteglad för den här typen av tydliga beskrivningar. Har knappt hittat några hittills. Eftersom jag är nybörjare är det sååå stor hjälp.

  Nu ska jag hem och sy en mössa! Inspirerad!

  SvaraRadera
 11. Åh vad roligt Emma! Du är välkommen tillbaka ifall du behöver hjälp! :)

  SvaraRadera
 12. Jag kommer helt klart kika runt lite mer hos dig! Och om jag får fråga om råd så jättegärna! =) Hoppas jag lyckas komma igång snart bara.

  Jag lånade din mössbild till min blogg och länkade till dig. Vill fråga om du tycker det är ok. Om inte så tar jag naturligtvis bort den! Här är inlägget: http://sitamoia.blogg.se/2011/february/instruktioner-tack.html

  SvaraRadera
 13. Tack för en jättebra beskrivning!
  :-)

  SvaraRadera
 14. Hej. Jag är totalt novis vad gäller tyger.. Pysslar mest med trä,färg,lera.. men vore kul prova göra en mössa..Vad heter tyget som är som "höstmössa" och sen vintermössa.. haha.. Hoppas ni inte skrtattar åt mig nu ;)/JOhanna

  SvaraRadera
 15. Hej! Klart att du ska prova att sy en egen mössa. Det är enkelt och roligt! Jag syr mössorna i trikåtyg till vår och höst. Vill man ha en tjockare mössa till vintern fodrar du den med t ex fleecetyg. Lycka till!

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin