torsdag 15 september 2011

Sy enkla kuddfodral!

I augusti förra året sydde jag ett helt gäng kuddfodral och passade på att göra en tutorial. Jag misstänker att det inte var en av mina bästa, för jag har fått en hel del följdfrågor. Här kommer en förhoppningsvis tydligare beskrivning:

Sy enkla kuddfodral, en uppdaterad version:

1) Mät upp en rektangel på 107cm x 52cm:
2) Börja med att overlocka eller sicksacka kortsidorna. Vik ner 1,5cm och fålla med en raksöm:
3) Vik nu kortsidorna mot varandra och lägg fållen omlott. Det här blir öppningen till kuddfodralet:
4) Dags att sy sidsömmarna. Nåla och sy med overlock/sicksack+raksöm:
5) Vänd fodralet rätt och pressa. Istället för dragkedja eller tryckknappar syr jag med tät sicksack ihop öppningen vid två ställen. Börja med att mäta ca 14 cm från ytterkanten in på kuddfodralets öppning och gör en markering på varje sida. En in från ena kanten och en från den andra.


6) Sy nu med riktigt tät sicksack en ca 1cm rak söm rakt över båda fållarna. Börja med att lägga den ena fållen under pressarfoten och lirka sedan in den andra. Lite pilligt är det, men inte så farligt:
7) Sy båda markeringar och då får man en öppning mitt på:
Sen är det bara att pressa in kudden genom öppningen i mitten. Jag rullade ihop kudden och fick på så vis in den ganska lätt.

Lycka till!

Ps: Den uppmärksamme har säkert redan sett att man kan sy de båda markeringarna innan man har sytt ihop kuddens kortsidor. Då kommer man lätt in från sidan. Gör det som är lättast för dig!

- Posted from my iPhone

2 kommentarer:

  1. Tack för att du delar med dig!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Trevligt med en ny tutorial! :) Jag överlappar ganska mycket i öppningen (7 cm kanske) och gör fodralet tight, så hålls öppningen stängd även om den går tvärs över hela kudden så att säga. Så slipper man pillet..

    SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin