söndag 22 januari 2012

Sew along klänning del 3 fortsättning...

Del 3 fortsättning...
Efter gårdagens misslyckanden i syrummet tog jag idag revansch på klänningen. Idag gick allt mycket bättre och därför kommer här fortsättningen på del 3. Idag visar jag hur jag syr kråset i fram på klänningen samt hur man vändsyr livstycket.

Ruffle/krås:

1) Klipp till en rektangel av valfritt tyg till krås med måtten 15 cm x 90 cm. Overlocka eller sicksacka långsidorna. Vik den sedan på längden och sy ihop kortsidorna och vänd. Pressa.

2) Sy två rynktrådar längs den overlockade kanten. Jag använde stygnlängd 4,5 och då gick det lätt att dra i rynktrådarna. Rynka sedan så att tyget mäter 53 cm på längden.


3) Om du inte redan har markerat vart kråset ska sitta gör det nu. Jag klippte upp mönsterdelen längs den streckade linjen.Placera sedan mönsterbiten  mitt på framstycket. OBS! Placera den lite högre upp än vad jag har gjort på bilden. Prisckarna E och F ska ligga strax nedanför halskanten.


Markera längs kanterna. Jag använder en bläckpenna där bläcket försvinner när man stryker på markeringen. Toppenbra. (Har köpt pennorna på Claes Ohlssons för runt 40kr/st).4) Nu är det dags att sy fast rynket. Jag tyckte att det var lättast att börja längst ner på punkt A. Placera kråset så att du har sömsmånen ner mot livstycket, så att du kan vika över kråset över sömmen. Sy en sträcka i taget. Först A till B, stanna. Sen B till C osv.Vandra på det här viset uppåt. Tar man en bit i taget och ser till att alltid ha sömsmånen nedåt blir det rätt. Jag sydde med lite längre stygnlängd för att maskinen skulle mata på lite bättre.
Se dessutom till att hålla undan tyget på baksidan. Jag råkade sy i dubbelt tyg ett par gånger och fick sprätta. Så se upp!


Sista biten krås ska ligga vid halskanten:Jag justerade rynket en sista gång och såg till att det hamnade i mitten av halsringningen.Genom att vika ihop framstycket kan man kontrollera så att rynket hamnat rätt:Nåla och sy fast!


Klart! Jag som tänkt sprätta bort kråset eftersom jag bara ville visa själva sömnadsmomentet, kommer att behålla det på, för det blev ju jättefint! Där ser man ;)

Vändsy livstycket

Då är det dags att ta tag i resterande moment gällande livstycket.

1) Börja med att sy ihop dina besparingar i sidorna och overlocka eller sicksacka kanten längst ner. 2) Lägg besparingen räta mot räta med livstycket. Se till att matcha sidosömmarna på båda stycken:

 3) Nåla.
4) Markera axelsömmarnas sömsmåner. Du ska alldeles snart börja sy längs ärmhålen och halsringning, men axelsömmarna lämnas öppna. Sy alltså bara upp till markeringen och stanna sedan. Fortsätt sy i halsringningen vid markeringen och stanna vid nästa. Den streckade linjen markerar var du ska sy. Sy med vanlig raksöm, men lämna axelsömmarna alltså öppna. Här finns en jättebra videotut på detta moment.
5) Klipp några jack i "svängarna", då är det lättare att pressa isär sömsmånerna.


6) Pressa sömsmånerna. Det här är lite pilligt, men det gör verkligen all skillnad. Så slarva inte med det här momentet!

7) Åh vad roligt! Nu är det dags att vända ut och in och beskåda underverket. Unna dig att pressa en gång till. Jag ser till så att besparingen pressas ner en bit nedanför yttertyget, då ser det snyggt och fint ut från rätsidan.8) Sy ihop axelsömmarna:  Nu har du hela stycket liggandes med rätsidorna utåt:Ta tag om bakstykets ena axelparti och vänd ut så att avigan är utåt och stoppa sedan in framstyckets axeldel in i den bakre axeldelens hål: Videotutorialen visar detta superbra!

 

Då sticker framdelens "axel" ut såhär:


Dra ner den så att yttertygets båda tyger ligger kant i kant och nåla.


Håll undan fodertyget när du syr en raksöm över yttertyget. Sy sedan en raksöm över fodertyget och se då till att hålla undan yttertyget.


Pressa isär även dessa sömsmåner.


Hokus pokus! Vänd ut och in.Phu! Färdigt. Såhär långt...Vi nöjer oss väl såhär för idag. Nästa lördag syr vi dragkedja och syr ihop själva klänningen.
Sy säkert alla glada!

4 kommentarer:

 1. Sååå fint med kråset!! Skulle läst här först inser jag :) Tyget är fantastiskt!!

  SvaraRadera
 2. Åh kråset blev jättefint! Men jag kommer ändå inte sy på mitt, som jag sagt tidigare, allt som förstorar bysten går bort för min del! Jag har sträckt mig så långt att det blir ett mönstrat tyg :) Men superfint blev det ju och underbara tyger har du valt!

  Superbra beskrivet också! Speciellt det där med axelsömmarna, så snyggt det blir!

  SvaraRadera
 3. Ja det blir så snyggt med kråset, över förväntan!

  SvaraRadera
 4. Vad fin den blir, Karin! Saknar dig syster kram Lovisa

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin