lördag 14 januari 2012

Sewalong klänning - del 2

Del 2 - Anpassning av mönsterdelar

Eftersom jag inte har gått någon kurs i mönsterkonstruktion, har jag länge dragit mig för att anpassa mina mönster till perfektion. Jag syr istället en större storlek och då sitter plagget därefter... Men istället för att gå runt i tält har jag börjat våga experimentera lite mer när jag klipper till mina mönster. Jag satsar istället på att sy en sk. toile när jag ska sy en klänning eller ett annat plagg jag vill ska sitta bra. En toile är ett "provplagg". Jag brukar se det som ett övningsplagg där man kan justera och prova in ordentligt och sedan använda dessa tygdelar när jag klipper i mitt fintyg. Låter det jobbigt? Men jisses tänker ni. Ska vi sy två klänningar? Ja, indirekt blir det två klänningar, varav den ena är en provklänning. Men i gengäld övar man sig på klänningen i fultyg för att sedan sy som ett proffs när man väl sätter saxen i fintyget. Man har hunnit göra missarna redan och man slipper slita sitt hår över att klänningen inte sitter som den ska. Lägg tid på att sy en toile. Ni är ju med i den här Sewalongen för att ni vill skapa en urfin klänning, eller hur?

Då tar vi det från början:

Så här såg det ut på mitt köksbord imorse. 24 mönsterdelar som skulle hitta maka och det tog helt klart en stund att klippa och tejpa. Innan hade jag ägnat en bra stund åt att få ut mönstret i rätt storlek. Min kontrollruta felade med några millimeter och tillslut gav jag upp. Det får bära eller brista. Med facit i hand så bar det. Det funkar ändå. Så lägg inte all energi på att försöka få till exakta måttet. Lägg istället den energin på att sy en toile ;)


 Utklippt och klart, totalt 7 mönsterdelar.



Anpassning av mönsterdelar: 

Sen var det ju det här med storleken. Jag är en 42:a och de flesta av mina mått stämde med måtttabellen. Alla mått utom min längd och mitt midjemått. En storlek 42 säger att min midja ska ha omfånget 77 cm. Det har den då inte! Plussa på ca 15 cm så kommer ni lite mer nära sanningen. Därför måste mönstret anpassas. Som sagt, jag har inga egentliga kunskaper gällande mönsterkonstruktion, men det finns mycket att läsa i olika sömnadsböcker. Jag kommer att presentera två olika sätt att göra en justering på. Börja med att ta fram ditt "skräptyg" som du ska använda till din toile. Lägg ut mönsterdelarna och gör ändringarna med hjälp av krita på tyget. Lägg till extra sömsmån, så att du har tyg att göra ändringar på. Nu behöver du inte vara rädd för att sätta saxen i tyget. Du gör ju bara en provklänning!

Alternativ 1: Jag behövde öka midjeomfånget med ca 15 cm och valde då att lägga till 4,5 cm vid midjan på framstycket och sedan ca 3cm på bakstycket. Jag gör ökningen precis vid midjan:


Markerar med krita och väljer sedan om jag vill ha ökningen hela vägen ned till fållen eller om jag vill att den ska avta allteftersom. Det beror ju på hur mycket vidd jag vill ha i kjoldelen.


Klipper med sömsmån, ca 1cm, längs markeringen:


Plussar därtill på ett par cm på livstycket, sneddar linjen sedan upp till ärmhålet. Här valde jag att gå lite på känn eftersom du har inprovningar att "ta av" också.


OBS! Tänk på att inte klippa in i inprovningarna. Markera istället inprovningen med krita. Annars har du inget att justera med ifall det behövs. När du väl sytt inprovningen kan man ev. klippa bort överflödigt tyg.



Alternativ 2: De här bilderna har jag hämtat från "The Colette Sewing handbook" (värd varenda krona). Här visar de hur man genom att klippa isär mönstret, lätt kan justera en midja efter behov.


Detsamma gällande livstycket:

Hoppas att något av alternativen kan fungera för dig ifall du behöver göra justeringar. Lämna gärna en kommentar om du har ett annat sätt att anpassa mönsterdelarna! Jag vill lära mig mer :)


Volia! Nu är det dags att sy ihop delarna och prova in klänningen. Använd en vanlig raksöm med lång stygnlängd, så att du med lätthet kan sprätta senare. Sy med kontrasterande färg på tråden, så ser du lättare när du ska göra ändringarna. Jag använde rosa tråd, som man kan se sticka fram lite här och där.

Halsens besparingar har jag inte sytt och istället för blixtlås har jag bara sytt ihop klänningen där bak. 
Nedan ser ni mig i min toile (jag bjuder på mina orakade fnasiga ben). Klänningen sitter jättebra, men inte perfekt. Det visade sig att midjan blev något stor. I övrigt sitter den bra. Det jag kommer att göra är att ta in midjan och se till så att toilen sitter som en smäck. Därefter sprättar jag upp toilen och använder dessa tygdelar som mönster när jag klipper i mitt fintyg. Som jag förövrigt inte har valt än. Varför ska det vara så svårt att välja tyg?


 




Sammanfattning denna del: Fundera på hur du vill göra dina ändringar. Gör hellre ändringar i flera omgångar för att hitta den perfekta passformen. Känns uppgiften dig lite övermäktig, tänk då på hur skönt det är när du har dina perfekta mönsterdelar (av skräptyget) som du sedan med lugn i hjärtat kan lägga ut på fintyget och klippa. Dessutom vet du vad som väntar i sömnadsväg. Min toile sydde jag rätt och slätt ihop och det gick väldigt fort.

Som sagt, nu ska jag bara bestämma mig för tyg. Prickigt? Enfärgat? Mönstrat? Jag är lite inne på att ha mönstrat upptill och enfärgat nedtill, päronformad som jag är. Appropå päronform, vet ni att "The Selfish Seamstress" som har gjort det här mönstret anpassar sina mönster efter oss päron? Hon måste vara ett päron hon också. Passar mig som hand i handske...

Lycka till! Glöm inte att ställa frågor om det är något som verkar oklart eller ifall ni vill lämna tips på hur ni väljer att göra era mönsteranpassningar.

8 kommentarer:

  1. Ett härligt initiativ Karin med sewalong! Först vill jag önska alla glada sömmare och sömmerskor lycka till med sömnaden av klänning. Det kan inte nog poängteras hur bra det är att sy en toile först. När den är gjord och man är nöjd går det ju på ett nafs att sy en klänning. Här är några av mina tankar ang sömnad av toile och ev mönsterändringar:

    - När du syr upp en toile kan det vara bra att ha mer än 1 cm sömsmån för att ha mer tyg till hands inför ev. ändringar. Det går alltid att klippa bort men kan vara svårare att lägga till.

    - Om du först provar toilen med avigsidan utåt är det lättare att göra ändringar och nåla. Detta förutsätter dock att din kropp inte är allt för olika mellan vänster och höger sida i t.ex. axlarna för ett avigt plagg har ju högra sidan på vänster och tvärt om.

    - Som standard skulle jag rekommendera att alltid göra samma tillägg på fram och bakstycke om man inte medvetet vill göra dem olika stora.

    -Vid sömnad av en klänning som denna, och andra figursydda plagg kan det göra en stor skillnad för passformen att ändra "kupstorleken" (alltså bystinsnittet) om man inte är en B-kupa vilket de flesta mönster är avsedda för som standard. Vet inte hur mönstret som ni använder är. Mönstret ändras bara på framstycket. Om kupstorleken på mönstret är för liten så blir resten av plagget för stort istället, t.ex. omedelbart nedanför bysten och över axlar och ärmhål. Däremot kan klänningen bli kortare fram än bak utan korrigeringen för bysten drar upp den. För att ändra kupstorlek väljer man mönsterstorlek efter måttet högre upp på bysten men fortfarande under armarna och sedan ökas bystinsnittet och framstyckets längd för att kompensera för en större byst. Här är ett exempel på hur det kan göras bara så du kanske förstår vad jag menar att man kan göra om du aldrig sett det förut: http://www.youtube.com/watch?v=--lin7X3Vxc&feature=related
    Min rekommendation är att du letar en bra beskrivning på nätet eller i en mönsterkonstruktionsbok. Det kan göra en så stor stor skillnad hur plagget sitter.

    Jag ser fram emot att se alla fantastiska sydda alster! Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Tackar Lisa för tipset om att förstora bysten! Det är oftast där mitt problem ligger. Brukar som Karin, sy en för stor storlek och sen mixtrar jag och syr in och har mig tills det passar, men den här gången ska jag försöka göra det mer noggrant, använda alla tips på mönsteranpassning som kommer upp och även sy en toile!

    SvaraRadera
  3. Tusen Tack Lisa för ditt informativa inlägg! Jag tänkte visa i nästa inlägg hur jag gör mina ändringar med toilen på med avigsidan utåt. Hoppas att det är okej att jag lyfter in din information i det inlägget?
    Tusen tack för en massa matnyttigt!

    Liten tös: Det blir verkligen så mycket bättre när du syr en toile och gör dina justeringar utifrån den. Lycka till!

    SvaraRadera
  4. När det gäller att sy ihop toilen så har jag fått följande tips av http://www.craftsy.com/class/Sew-Retro-Perfect-Fit-Bombshell-Dress/29:
    Markera sylinjen på toilen tex med färgark och sporre. Klipp en rejäl sömsmån.
    Sy i alla sömlinjer med en tråd i avvikande färg. Då får du sömlinjen på båda sidor av tyget.
    Byt tråd i maskinen till en annan avvikande färg. Sy ihop toilen. På så sätt vet man vilken söm det är man ska sprätta ifall man behöver ta upp nån söm. Så det tänkte jag prova på denna klänning.

    Jag tycker det svåraste är att se var man ska göra ändringen när man provar toilen. Är det bystinsnitten som ska ändras eller är det något annat osv

    SvaraRadera
  5. Josefine, tack! Just ja, sy med annan färg på tråden. Det glömde jag skriva. Jag lägger till det!

    SvaraRadera
  6. Tack Lisa för ditt tips på youtube-klipp! Nu tror jag att t.o.m. jag kommer få en klänning som passar mig!

    SvaraRadera
  7. Vad kul att ni gillade inlägget.

    Karinottilia- Självklart kan du använda min info. Tanken var ju att dela med mig, så dela på du.

    SvaraRadera
  8. ÅHH Karin vilken bra beskrivning!! Nu kan jag justera min toile och vet hur jag ska klippa ut till den riktiga klänningen!!

    SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin