onsdag 14 mars 2012

Sew along del 3

Är ni redo för del 3? Bra, för här kommer den! I den här delen kommer vi att fixa handtag, sy fast dem på sidstycket , sy fast stora ytterfickan och avsluta med att sy fast passpoalband runt hela sidstycket. I mönstret är det delarna: Step 5,6 & 7.

Göra handtagen:

1) Ta fram dina färdigklippta handtagsdelar samt de tillklippta Habalonremsorna. Orkade du inte klippa till delarna tidigare så får du skynda dig att fixa dem nu. (Ni andra hoppar vidare!) Här kommer måtten: Tyghandtagen 2st 7,6 cm x 122 cm. Hablonremsorna (ska ligga inuti handtagen) 2st 2,2 cm cm x 122 cm. Haka inte upp er över de precisa måtten, det kommer bli fint även om dina handtag mäter 7,5cm x 120 cm.


2) Vik och pressa tyghandtagen på längden så att du får en mittenvikning:3) Vik sedan sidorna in mot mittlinjen så att du får en "snedslåliknande remsa".4) Plocka fram Habalonremsan och lägg in i handtaget:


5) Habalonmellanlägget lägger man så långt in mot ena kanten som möjligt, sedan kan man pressa fast det så att det ligger där det ska. Vik sedan den andra kanten över, så att det blir en dubbelvikt kant över den råa kanten.
Extra bildmaterial som FridoLi fixat:Sedan sys en söm i vardera sida för att fästa tyglagren. Jag valde att sy tre sömmar, två i sidorna och en i mitten:


Sy fast handtagen på sidstycket:

6) Gör dig redo för lite mätning, för nu ska vi placera handtaget på sidstycket. Jag började med att markera mitten av sidstycket genom att helt enkelt vika det på mitten och markera med en nål. Det känns alltid skönt att ha en mittpunkt att luta sig mot när man ska mäta en massa:
7) Ta fram måttbandet och mät sedan från nedre vänstra hörnet (ovanför det böjda hörnet) ca 11,5 cm in och gör en markering på tyget. Upptill markerar du på samma sätt ca 8 cm in från kanten (räknat nedanför den rundade kanten). Placera ut handtaget till höger om markeringarna, Kontrollera så att det ser rakt och fint ut. Gör sedan samma markering på andra sidan. OBS! Kontrollera så att du inte har vridit handtaget av misstag innan du nålar fast.
8) Fram med måttbandet igen för nu ska vi markera vart handtagen ska sys fast. Från botten räknat ska en markering göras på handtaget, ca 23 cm upp. Nästa markering görs från botten räknat ca 33 cm upp. Sy med raksöm över markeringarna för att fästa handtagen.

Avslutningsvis sys handtagen fast i nederkant.

Pass på! Här kommer ett litet tips! Klipp av dryga halvcentimetern av handtaget nedtill i kanten innan du syr fast det för att undvika toktjocka tyglager i sömsmånen. Senare ska ju både passpoalband och sidstycken sys fast och att då minimera risken för tjocka tyglager kommer spara er en och annan nål ;)

Sy fast stora ytterfickan på sidstycket:

9) Kommer ni ihåg att jag i första inlägget tipsade om att ha ett par klädnypor till hands? Det är nu det kommer väl till pass! Placera ytterfickan ovanpå sidstycket. Se till att den ligger kant i kant med sidstycket. Istället för att nåla kan du nu använda klädnyporna. Jag tycker det blir så tjockt och knaggligt med nålar och föredrar mina små nypor istället :)

10)  Sy en söm runt kanten för att fästa fickan.


Passpoalband runt sidstycket:

11) Ta fram din förberedda passpoal och börja i nederkant att nåla fast den runt hela sidstycket. (Pssst... Okej, jag nålar nästan aldrig, utan använder bara ett par nålar i början för att komma igång, sen matar jag på passppoalen med fingrarna och ser till att den ligger där den ska.) Kontrollera så att den räcker runt hela vägen innan du börjar sy. Jodå, det kan ha hänt någon gång att jag i min syiver börjat sy för att i slutet upptäcka att det saknas 5 cm. Inte kul!


Ser ni att passpoalen liksom läggs med snöret inåt väskan. Kanske kan man säga räta mot räta? När man sedan syr ihop alla lager kommer den fint att sticka ut emellan.12) Använd din passpoalfot eller blixtlås fot för att hamna riktigt nära passpoalsnöret. Kom ihåg att sy till vänster om sömmen på passpoalsnöret. Lämna fortfarande lite utrymme till vänster för att sedan sy supernära passpoalsnöret när sidostycket runt hela väskan sys fast. Men det kommer vi till nästa gång.


13) Klart! Nu kan man om man vill prova in hur väskan känns att ha på axeln eller i handen. Visst känns det härligt?


Man kan liksom börja ana hur fin väskan kommer bli och visst känner man sig taggad att sy klart hela väskan? Kör i vind! Sy klart vettja! Eller så kanske ni bara vill luta er tillbaka och njuta av att ni har kommit så här långt och invänta nästa moment, som kommer i slutet av veckan. Då ska vi montera dragkedjan och sy fast sidfickorna m.m. Vi ses!

3 kommentarer:

 1. Vilka bra instruktioner du gör.
  Heja Karin =)

  SvaraRadera
 2. Tjohooo, jag har hunnit ikapp!! Får se om jag fortsätter på egen väg eller om jag väntar in din braiga beskrivning! Det här är så kul!!!! :-)

  SvaraRadera
 3. Nu har jag avklarat även detta steg. Phu, men jag känner mig rätt effektiv denna helg!

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin