torsdag 27 september 2012

Sew along Minorujacka del 11


Nu är det verkligen inte många moment kvar på jackan! Idag ska vi:


  • Sy fast fodret i ärmarna på ett "magiskt" sätt
  • Sy fast fodret vid kragen

Vi börjar med det där magiska... I mönsterbeskrivningen står det att du ska tråckla fast fodret i ärmarna. Men det finns ett annat sätt och jag tänkte visa hur jag gör:

Sy fast foder i ärmsluten

Det här sättet är ett relativt smidigt sätt att slippa handsy fodret i ärmsluten. Det man ska tänka på är att man inte ska ha fållat jackan än. Det är genom fållen som man vänder ut och in på hela kånkarongen sen. Dessutom ska man vara uppmärksam på att man inte råkar vrida fodret i ärmen, för då blir det tokigt.

Börja med att stoppa in ditt färdiga foder i jackan, aviga mot aviga. Ta gärna på dig jackan och känn efter så att fodret sitter som det ska. Ta av dig jackan och dra sedan ut fodret ut ur ärmen. På bilden har jag vikt upp mudden på jackan, det är därför ni ser den från avigan:


Vik sedan fodret ca, 1,5cm, på det här viset:


Börja att nåla fast fodret mot manschetten vid sidsömmen, sen nålar du med ca 4 nålar fast fodret kring mudden:


När du har nålat klart, för du in handen mellan foder och yttertyget nere vid fållen och kränger ärmen ut och in. Då ser det ut så här:


Lirka bort nålarna som nu hamnat på insidan och nåla istället fast foder räta mot räta. Flytta inte fodret nu utan flytta en nål från insidan till utsidan, en i taget, så att du inte råkar vrida fodret. Sedan syr du med vanlig raksöm och vanlig sömsmån fast foder och yttertyg:


Sen är det bara att göra likadant på den andra ärmen.

Sy fast fodret vid kragen 

Nu har vi sytt fast fodret i ärmarna. Sedan sys ju fodret fast i och med midjeresåren och linningen. Men vi ska även sy fast fodret vid kragen så att inte fodret släpper från jackan när man ska hänga den i sin krok.
Vi börjar med att släta ut fodret från insidan av jackan och sedan vända på jackan och nåla från rätsidan. Jag matchade in sömmen på bilden med sömmen på fodret och nålade längs med:


Därefter sydde jag med vanlig raksöm precis i spåret mellan krage och ryggparti:


Nästa inlägg kommer redan i morgon och då kommer vi att sy det sista på jackan:

  • Midjeresår
  • Fåll

Nu är det riktigt nära, vi hörs i morgon :)
 
  

1 kommentar:

  1. Tack snälla Karin för denna sewalong. Du har gjort ett fantastiskt bra jobb t.o.m jag har förstått.

    SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin