Så här såg det ut när vi avslutade senast. Ett färdigt livstycke. Idag kommer klänningen att bli klar och jag lovar, inga trixiga moment alls! Har ni slipat saxarna? Spolat upp undertrådsspolarna? Druckit kaffe? Bra, då är ni redo för att sy klart "Coffee Date dressen".
Dagens moment:
- Sy fast kjolen på livstycket.
- Sy i dragkedjan.
- Fålla och beundra slutresultatet.
Sy fast kjolen
1) Börja med att overlocka eller sicksacka dina råa kanter på alla tre kjolstycken. Jag valde att inte overlocka fållen längst ner, för den kommer jag vika dubbelt när jag fållar.
Kontrollmät gärna kjoldel fram mot livstycket så att sidosömmarna hamnar i fas med livstyckets sidosömmar. När du ser att det stämmer. Nåla och sy med raksöm fast kjolstyckena i båda sidor. Lämna mitt bak öppet. Pressa isär sidosömmarna.
2) Nåla sedan fast kjolen i livstycket, dubbelkolla igen så att sidsömmarna möter livstyckets sidosömmar.
Såhär ser det ut från rätsidan:
3) Pressa sömmen upp mot livstycket:
Dragkedjan:
1) Nu går jag ifrån beskrivningen och gör på mitt sätt. Ni kan också välja att titta på Burdas beskrivning.
Jag börjar med att sy ihop klänningen mitt bak. Jag syr med lång stygnlängd (3,5) för att jag lättare ska kunna sprätta upp sömmen. Sen pressar jag isär sömsmånerna.
2) Dags att plocka fram dragkedjan. Jag brukar alltid pressa lite lätt med järnet på dragkedjan så att den inte är bubblig. Allt för att den ska ligga på plats ordentligt när jag sedan syr. Jag använder dubbelhäftande tape som gör att dragkedjan ligger fint på plats. Tejpen sätter jag på dragkedjans framsida. Du kan också tråckla, nåla eller tejpa fast den med vanlig tape. Placera dragkedjan där du vill ha den. Jag placerade min så att den löper hela vägen upp till kanten vid nacklinjen.
4) Flärparna på dragkedjan viker jag bakom sömsmånen och pressar lätt med strykjärnet:
5) Jag byter till blixtlåsfot och viker sedan undan klänningen, så att jag bara har sömsmånen med dragkejan framme att sy i. Jag har valt att ha dragkedjan uppdragen helt, därför börjar jag att sy strax nedanför löparen. Upprepa på den andra sidan genom att vika undan klänningen och sedan sy fast dragkedjan i sömsmånen:
Såhär ser det ut när det är klart:
Sömmen bredvid löparen syr du strax, så dessa behöver du inte fundera på just nu.6) Passa nu på att sy med en raksöm från fållen och rakt upp mot dragkedjan med vanlig stygnlängd så att inte klänningen spricker i sömmen så fort du sätter dig. (Eftersom du tidigare har sytt med en lång stygnbredd här.)
Ta sedan fram sprättaren och sprätta från rätsidan försiktigt upp sömmen från nacken och ned där dragkedjan slutar. Pilla bort trådbitar och pressa. Sy sedan från rätsidan en stickning runt hela dragkedjan. Jag använde en något längre stygnlängd (3,0).
Klart!
Fålla
1) Nu är det dags att fålla. Jag använde min Pfiffikus för att mäta och markera med:
Pressa och vik sedan in en gång till så att det blir dubbelvikt:
2) Sy med 3,0 stygnlängd. Klipp klänningen ren från småtrådar som hänger och pressa hela stassen inklusive fåll.
3) Voila! Klart!
Nu ser ju klänningen väldigt "upphängd och nedsläppt" ut. Det beror på att klänningen är en storlek 42-44 och provdockan är en nätt 38:a. Vänta tills min kropp fyller ut den ordentligt ;) Jag ska ta en ordentligt bild när den sitter på också. Men den bilden får vänta till vår klänningsparad som går av stapeln onsdagen den 8/2. Så ni som ligger lite efter har fortfarande gott om tid att hinna bli klara.
Sikta alltså in er på onsdagen den 8/2 då vi kan visa upp våra fina stassar!
Här kommer en liten utvärdering av detta mönster:
Över lag tycker jag att modellen var större än den ser ut på bilden. Jag lade till en hel del utifrån mina mått kontra måttabellen, men fick justera tillbaka. Jag har i princip sytt en 42:a, men där min midja egentligen krävde 44-46 enligt måttabellen. Men det sitter jättebra och då har jag lagt till någon cm i midjan utifrån storlek 42. Härligt!
Sy en toile! Lägg lite tid på att få till en bra toile, så går resten av arbetet som en dans.
Mönstret är som gjort för oss med päronformade kroppar. Kråset förstorar en aning upptill, medan den enkla skurningen på kjolen förminskar.
Instruktions pdf:n sneglade jag på, men i stort sett kan du sy den här klänningen utan instruktioner. Det enda trixiga var att vändsy livstycket. Men kikar man på Burdas instruktion, går det som en dans.
Kråset tycker jag står ut lite väl mycket på min klänning, men det är för att jag använt dubbelt vanligt bomullstyg. Men det var lätt att justera, genom att sy fast kråset på ett par ställen för hand. Eftersom tyget är dubbelt, gick det bra att sy i det undre lagret tyg, så att inga stygn syns från rätan.
Summa summarum: En lättsydd klänning som jag absolut kommer att sy flera av.