lördag 21 januari 2012

Sew along klänning - del 3

Dags för del 3! Men först måste jag få bekänna ett par saker... Idag gick allt åt pipsvängen när jag skulle fortsätta göra mina ändringar. Jag klippte på fel ställen, tog in för mycket eller för lite, lyckades sprätta sönder ett insnitt osv... Listan kan göras hur lång som helst på dagens misslyckanden i syrummet. Men skam den som ger sig. Det var bara att göra om och göra bättre. Jag hoppas att det har gått bättre för er andra!

Dagens inlägg kommer att handla om hur jag gjort mina ändringar och hur jag sedan klipper ut i fintyget med hjälp av mina tygmönsterdelar. Jag har börjat sy ihop klänningen men med tanke på dagens äventyr i syrummet, pausade jag när det gick som bäst. Jag hade hoppats kunna presentera mer sömnad i dagens inlägg, men jag får sticka emellan med ett extra inlägg istället. Men mer om det senare. Nu drar vi igång!

Här finns sömnadsinstruktionen till klänningen.

1) På med toilen med sömmarna utåt, lättare att måla med krita och nåla in där det behövs.

Insnitten vid bysten tyckte jag hamnade för högt upp på brösten, så dessa valde jag att sänka med ca 2,5 cm.  En annan sew alongare valde att beskriva det som "Madonna-bröst", lite väl spetsiga så att säga...



Det var nu det började strula och jag råkade klippa sönder tyget! Därav en ny färg på min toile...
Såhär valde jag att sänka insnittet: Jag flyttade ner mönstret och gjorde nya markeringar för bystens insnitt. Nu blev det mycket bättre!



2) Sen justerade jag båda sidorna från ärmhålet ner över höfterna där jag tyckte att klänningen blev lite väl rymlig. Rita och nåla... Här är det läge att be om hjälp. Det blir inte bra om du ska markera och nåla själv. Har du en provdocka så grattis! Jag har ingen docka men väl en make... Han fick hjälpa till!
Det är han som har tagit den suddiga bilden ;)




Vid det här laget hade jag lyckats klanta till det rejält genom att klippa bort för mycket tyg, så när jag sen skulle prova igen efter att ha klippt och sytt fick jag inte ens på mig den satans toilen. Jag höll på att bli galen!
Nu valde jag att ta en kopp kaffe och tänka igenom hur jag skulle styra upp eländet. Jag valde att använda min gamla toile, men att klippa ut en ny i nytt skräptyg (därav den randiga varianten nedan) för att börja om. Phu! Det ordnade upp sig och då var det dags att prova igen:

4) Ny inprovning: För lös uppe i halsen och mellan brösten. Jag valde att nypa ihop tyget och sy en raksöm, då blev det bra. Ser inget bra ut på bilderna men det blev toppen. Jag fortsätter att skylla på fotografen ;)






5) Äntligen dags att klippa i det riktiga tyget! Känner du dig nöjd med hela toilen då är det dags att sprätta upp alla sömmar och använda den som mönster på fintyget. Här ser ni mina tyger som jag har valt. Det övre tyget vill jag ha upptill för att få en förstorande effekt. Det långrandiga ska jag ha nedtill för att få en avsmalnande effekt. Vi får se vad den verkliga effekten blir när det är klart...


Här ligger alla tygmönsterdelar utlagda:



Dags att ta fram saxen. Kom ihåg att sömsmånen redan är inräknad om du har lagt till sömsmånen på din toile. I grundmönstret är sömsmånen EJ inräknad. Jag kommer inte att sy själva rufflet/volangen på framsidan på min klänning. Men jag ska försöka visa i nästa inlägg hur du gör detta moment.



För över markeringarna med hjälp av krita eller markeringspapper. Använd gärna den gamla mönsterdelen som mall. Då kan du sporra efter den gamla sömmen. Fiffigt!




6) Sy insnitten på fram- och bakstycket. Jag markerar med nålar var jag vill att sömmen ska sluta. Jag tycker att det är lättar att ta sikte på nålen sen när jag syr. Annars är det lätt att man syr lite för långt och det kommer att synas tydligt från rätsidan i form av "Madonna-bröst" :)




7) Sy ihop sidsömmarna och pressa isär sömmen. Lämna axelsömmarna öppna. Dessa sys senare tillsammans med besparingen.



8) Klänningens besparingar valde jag att overlocka i sidsömmarna och i nedre kant. Resterande sidor lämnar jag råa eftersom dessa skall vändsys. Syr du klänningen i ett tunnare tyg så kan det vara bra att sy på vlieseline på besparingen. Jag har valt bort det, för jag syr i vanligt bomullstyg som är tillräckligt tjockt.



Vid det här laget flöt det på och jag riktigt kände hur fin klänningen kommer att bli när den är klar. Valde som sagt att bryta när jag var på topp eftersom mitt sömnads-självförtroende blev en aning stukat efter allt trassel idag. Nästa gång tänkte jag visa hur jag vändsyr besparingarna samt syr framsidans volang. Hoppas få till det inlägget i morgon!

Kommentera gärna om hur ni har gjort och om ni har några funderingar.

5 kommentarer:

  1. Superfint tyg du har valt! Har verkligen bestämt mig nu för att jag får köpa nytt tyg till den här klänningen! Jag hade först tänkt ta ett "kostym"tyg som jag har här hemma som inväntar att bli något. Men nä, inte den här klänningen! Den här ska ha lite färg och lite mönster det är helt klart!

    För min del är det även dags att sy en ny överdel på provklänningen, fick så mycket tips och idéer igår på hur jag ska få ihop det så jag måste testa igen innan jag går på fintyget (som jag inte har än!)

    SvaraRadera
  2. Åh, din klänning kommer att bli ursnygg! När jag läser om dina missöden känner jag mig övertygad om att jag gjorde rätt som valde bort att sy den här klänningen som iof är jättefin men som antagligen skulle ta mig massor med tid att få till och sedan ändå inte bli använd. Så spännande att följa er andra!:)

    SvaraRadera
  3. En liten fråga Karin, hur mycket tyg av de olika sorterna beräknar du att det går åt? Jag har precis hittat två helt underbara tyger från Tygpyssling som jag tänkte beställa. Vet dock inte hur mycket av varje. Funderar på om jag inte ska vara så småländskt snål och ta till ordentligt av båda. Kommer säkert hitta något att sy av det som blir kvar. Men med tanke på hur stort tygförrådet hemma är så har jag lite svårt att motivera ett plusinköp. Funderar på 1 m till överdel och 1.5 m till kjol. Men det kanske är lite väl lite...

    SvaraRadera
  4. Liten tös: Jag använde 1,25 m till nederdel och 50 cm tyg till överdel. Tyget är på 1,14cm bredd. Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Tack Karin, då vågade jag beställa! Så nu väntar det finfina tyger att sy i! Bäst att finslipa modellen lite så jag vet vad jag ska klippa när tyget kommer!

    SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin