torsdag 22 november 2012

Hur få fler bloggbesökare?

Tack för kommentarer och mail som ni postat efter mitt inlägg om hur man hittar sina kunder. Det verkar onekligen finnas ett intresse kring just dessa frågor och inte kunde jag ana att ni är så många som har/funderar på att starta eget. Vilken entreprenörsanda det finns i vårt avlånga land!
Jag tänkte börja med att bjuda er på den oretuscherade sanningen. Mitt kontor i skrivandets stund:


Nu när jag kikar på bilderna kan jag konstatera att jag måste fixa trådlöst nätverk. Kanske borde jag även fixa en fin anslagstavla istället för att posta direkt på väggen. Sen den där hyllan med skrivaren och alla pärmar... Klara förbättringsområden konstateras... Men det här med hemmakontor, det tar vi i ett senare inlägg.

Dagens inlägg handlar om hur man kan få fler besökare till sin blogg. Som vanligt är det mina högst personliga tankar och erfarenheter som jag delar med mig av. Ni andra får gärna också dela med er via kommentarsfältet :)

Att driva sitt företag del 3:

Hur driva trafik till bloggen/hemsidan/webbutiken?

Visst skulle det vara skönt att bara starta en blogg, göra några sporadiska inlägg nu och då och ändå kunna stoltsera med grova besökssiffror? Men för att få besökare till sin sida krävs lite mer än så. Mina besökssiffror snittar på 350 besökare per dag och det är inga astronomiska siffror. Det finns andra som har helt galet många besökare. Hur dom gör, ja det återstår att ta reda på. Men de finns många som har långt färre och kanske kan mina tips vara till hjälp?

Mina 10-i-topp-driva-trafik-tips:

 1. Det första som jag kommer att tänka på är att våga vara personlig. Man behöver inte vika ut hela sitt privatliv i sin blogg om man inte vill, bara vara lite personlig. Min blogg handlar i första hand om sömnad, men ju fler år jag håller på bloggar jag även om andra saker. Som det här med företagande tex. Men den röda tråden är sömnad. Tänk på att många bloggläsare väljer att läsa just din blogg för att det är just du som skriver, då måste man våga visa den sidan av sig själv också. Detsamma gäller för webbutiken. Att inte skriva "vi" istället för "jag". Mitt företag är ju bara jag, inte "vi". Jag sticker inte under stol med att jag är den som sköter allt. Jag fotar, publicerar blogginlägg, uppdaterar webbutiken, postar ordrar, svarar på kundfrågor osv... Jag har inte något "team-Karinottilia". Än ;)
 2. Använd många bilder och inte så mycket text. Ibland kräver ett inlägg mer text, det är okej. Men i längden orkar man inte läsa för långa textsjok. Länka till dina källor eller inköpsställen, eller vad det nu kan vara. Tipsa om något fint som du har sett, men länka och hedra den som hedras bör. I webbutiken kan jag visa fyra bilder per produkt och jag försöker nyttja alla fyra fotomöjligheter.
 3. Låt kommentarsfältet vara öppet för alla. Radera hellre konstiga kommentarer eller spam. Det ska vara enkelt för dina besökare att kunna göra en kommentar. Svara gärna på kommentarer eller återkoppla på annat sätt. På min facebooksida får alla göra inlägg och tycka till. Jag försöker alltid svara på kommentarer, absolut på de som ställer en direkt fråga. Vårda dina kommentarer helt enkelt!
 4. Besök andra bloggar och lämna kommentarer där. Skriv gärna ett par rader och inte bara ett kort "Underbart!" eller "Fin blogg". Kommentera gärna färre en att försöka hinna kommentera allas alster. Chansen är större att andra besökare besöker din blogg via signaturen om du har skrivit en trevlig kommentar med lite mer innehåll än "Fin!" Nätverka på nätet genom att besöka många andra bloggar. Var generös med länkar och tipsa om andra. Då tipsar andra om dig!
 5. Koppla ihop bloggen med ev facebooksida. Jag använder mig av NetworkedBlogs. Många besökare hittar till bloggen just via denna applikation.
 6. Registrera din blogg på bloglovin och/eller andra sajter som samlar alla bloggar. Det är ett bra sätt för andra att hitta just din blogg om de t ex söker på "sömnad".
 7.  Google adwords är ett bra sätt att annonsera på nätet. Genom olika sökord väljer man hur annonsen ska synas. Läs mer här om hur det fungerar. Jag använder adwords en del och många menar att du inte skulle klara dig utan adwords. Det är klart att ju mer pengar du spenderar på adwords, ju mer syns du. Men man måste inte spendera några fantasisummor för att det ska visa sig i besöksstatistiken.
 8.  Delta i olika forum på nätet där du kan länka till din blogg/webbutik eller hemsida. Ju mer aktiv du är, ju fler intresserade besökare brukar hitta till bloggen.
 9.  Försök att blogga ofta. Gärna varje dag. En aktiv blogg drar till sig fler besökare. Hur då? Jo, föreställ dig att du hittar en ny blogg som du gillar. Nästa dag kikar du in igen, men inget nytt har hänt. Dagen därpå gör du ett nytt försök, men fortfarande inget nytt. Chansen är stor att den nya besökare glömmer din blogg och inte kikar in igen, eller lägger dig som favorit. En blogg som uppdateras ofta hamnar ofta som favoritlänk på andra bloggar och driver på så vis en massa trafik tillbaka till just din blogg.
 10.  Oavsett om du bloggar ofta eller sällan är ett bra tips att vara generös med tips och trix. Dela med dig av dina kunskaper. Alla är bra på något! Har du sytt något fint som andra verkar gilla, dela med dig med hur du gjorde. Kanske är det bara en liten detalj, som du kan fota och skriva en beskrivning till. På så vis kommer många andra länka till dig för tt du har just den beskrivningen. Det finns några riktigt stora sybloggar (ingen nämd, ingen glömd) som inte uppdateras särskilt ofta. De har ändå mycket trafik tack vare olika tutorials och användbara länkar. Nått att tänka på!
Vad har ni för några bloggtips för att driva trafik till era bloggar? Dela gärna med er!

Lycka till med bloggandet!

  9 kommentarer:

  1. Intressant och tack för att du delar med dig!

   SvaraRadera
  2. Jag tror du satt huvudet på spiken. Det är nog bara att gå till sig själv, varför läser man vissa bloggar och inte andra fast dom handlar om precis samma saker...? Ett bra recept tror jag är att få läsaren att känna som om man känner bloggskrivaren efter ett tag. Lagom distans, lagom personlig, svår balansgång det där. Dina sewalongs är ju också en hit och det måste ju också visa sig i bloggstatistiken.

   Lycka till med allt från trådlösa nätverk till marknadsföring och sylusta.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tack för din kommentar! Lycka till med ditt bloggande.

    Radera
  3. Tack för alla dina tips! Jag har haft en blog som går ganska "bra" och har nustartat upp en ny med barnkläder som ajg syr och vill sälja. har inte kommit igång med att få "ut den " ännu men med hjälp av dina "komigångtips" kanske det händer något! Du får gärna gå in och kolla!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Vad roligt! Jag går in och kollar.

    Radera
  4. Tack för ett superbra inlägg med massor av bra tips!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Skoj att du uppskattar det. Lycka till med din blogg :)

    Radera
  5. Jätteintressant att läsa! Varmt tack för att du gjorde ett inlägg om detta och alla användbara tips, jag kommer definitivt att testa några av dem!!

   SvaraRadera

  Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin