fredag 1 oktober 2010

Min historia


I dag är det den 1:a oktober och den första dagen i den rosa månaden. Månaden som till stor del handlar om bröstcancer. Vem vet? Kanske är du själv drabbad eller känner någon som drabbats av denna hemska sjukdom? Vi är många som mer eller mindre är berörda och som tar del av forskningen som görs kring bröstcancer. I mitt tidigare inlägg lovade jag att berätta min historia och som är anledningen till varför denna månad betyder lite extra för mig och min familj.

För snart tre år sedan hittade jag en knöl i mitt högra bröst och redan dagen efter fick jag komma till min husläkare för en undersökning. Även hon kunde konstatera att det var en förhårdnad i mitt bröst. Väntan blev lång innan jag äntligen fick göra mammografi. Den 20 december 2007 var dagen då jag fick komma på mammografi. Dagen efter, den 21 december, bara några dagar före jul, berättade läkaren för mig och min man att jag hade konstaterad bröstcancer. Jag blev rekommenderad att ta bort hela mitt högra bröst och även överväga att ta bort mitt vänstra i förebyggande syfte. Det finns inga ord som kan beskriva vad jag i den stunden då kände. Jag kan också bara föreställa mig vad min man kände och tänkte.
Den julen tillbringade jag med min familj och hopp blandades med förtvivlan. Skulle min lilla flicka som just fyllt tre förlora sin mamma? Skulle min man bli änkling? Skulle mina föräldrar förlora sin dotter och skulle mina systrar förlora sin storasyster?


I februari opererades jag och ganska snart fick jag veta att cancern spritt sig till lymfkörtlarna. Det betyder att cancern hittat ut i kroppen och då räcker det inte med att "bara" operera bort den sjuka vävnaden. Utan man måste också få cellgifter och i mitt fall strålbehandling. Jag tappade mitt hår och mådde dåligt, både mentalt men främst fysiskt. All oro för min familj och dödsångest gjorde att jag blev trött. Riktigt trött.

Mitt i allt hemskt inser jag att jag ändå lever, har min familj, vänner och ett fantastiskt liv. Dessutom får jag medicin och behandling på ett sjukhus som är världsledande på området. (Älskade Akademiska Sjukhuset i Uppsala!) Snart var jag på benen igen och insåg att det man tänker kan hända. Och jag tänkte göra allt som stod i min makt för att överleva. Idag, knappt tre år senare, mår jag bra och tar en dag i taget. Jag kommer troligen aldrig bli "friskförklarad" men vem av oss har några garantier? Vi kan bara göra det bästa av det vi har och vara glada för varje dag som läggs till våra liv. Varje dag tackar jag forskningen som sakta men säkert gör framsteg. En forskning som är skillnaden mellan liv och död. Mig gav den livet!

Jag var 33 år när jag insjuknade. Därför skänker jag 33% av all försäljning som jag gör via webbutiken under oktober månad, till Cancerfonden. Titta gärna in i butiken lite då och då eftersom jag kontinuerligt uppdaterar sortimentet.

Tack för att ni orkar bry er och engagera er för detta viktiga ändamål. Sist men inte minst, glöm inte att klämma på brösten ;)

17 kommentarer:

 1. Tårarna rinner av din berättelse. Vi blir ibland påminda om att verkligen ta hand om ALLA dagar vi har tillsammans. En stor kram till dig och din familj!

  SvaraRadera
 2. Din berättelse berör och det får mig att tänka på vilken gåva livet är.

  SvaraRadera
 3. Kram kära vän! Vi ses snart!

  SvaraRadera
 4. Tack! Vi är många som helt oväntat får sådana här besked. Bara idag är det flera kvinnor som har fått sitt BC besked och genom att skänka pengar till forskningen, kan man hjälpa!

  SvaraRadera
 5. Tack för att du delar med dig! För mig är det en självklarhet att försöka hjälpa till så mycket ja kan. Jag har alldelens för många runt mig som har åkt på bröstcancer och jag är så tacksam över den vård de får.

  SvaraRadera
 6. Som jag har tänkt på dig idag!
  Och på allt du lärt mig om livet

  Jag är så glad att du finns!

  SvaraRadera
 7. Tanker ofta pa dig och din styrka! Kramar till dig min kara van, fran Californien.

  SvaraRadera
 8. Dina radera berör och tårar rinner längst min kind.

  SvaraRadera
 9. Tack för att du delar med dig av din hemska upplevelse! Det är nyttigt att påminnas om att man verkligen ska leva här och nu och ta hand om varje dag. Kram

  SvaraRadera
 10. Åh vad bra att du berättar din historia! Jag fick rätt ljummet gensvar på en gemensam insamling, men jag flaggar för din insamling och alla andras på Nytt om sytt så mycket jag bara orkar under oktober!

  Nu gäller det att samla in så mycket pengar det bara går, som sagt, det ger många av oss livet!

  Kram
  Kajsa
  Nytt om sytt finns här: www.nyttomsytt.se/blogg

  SvaraRadera
 11. Tack för att du delar med dig! Man måste ta vara på sina nära och kär, din historia låter exakt som svärmors! Hon ska på ett nytt återbesök på måndag och vi håller tummarna! Kram till dig och familjen!

  SvaraRadera
 12. Tack för alla fina kommentarer! Kram Karin

  SvaraRadera
 13. Vilket bra inlägg!
  Tack för att jag fick läsa din historia.

  Kram!/Anna

  SvaraRadera
 14. Tack för att du finns, Karin och tack för att du gör skillnad. Om bara fler var som du :)/K&L

  SvaraRadera
 15. Även om jag hört dig berätta detta så blir jag lika berörd nu när jag läser texten. Alldeles tårögd. Stor kram till dig!!!

  SvaraRadera
 16. Tack för era fina kommentarer! Det betyder mycket för mig att dela med mig av min historia. Dels för att uppmärksamma oss yngre ;) på att det även kan hända oss. Men också för att visa att det kan gå bra, även om utgångsläget inte alltid är det bästa! Kläm och känn på brösten! :)

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin