söndag 2 januari 2011

CoverPro inställningar, tips!


Uppdaterad juni 2012:

På begäran tänkte jag tipsa lite om vilka inställningar på CP:n som jag använder. Det finns fler bra beskrivningar och tipsinlägg i ämnet på andra bloggar och det beror nog både på att vi är många som jagar de ultimata inställningarna, men också att det är högst individuellt vad man tycker är just de bästa. Jag har tidigare tipsat i det här inlägget.


Grundläggande:
När jag ska bandkanta brukar jag använda vanlig tunn interlock. Syr jag i jerseytyg bandkantar jag med jersey. Det sistnämnda är lite pilligare eftersom jerseyn gärna vill rulla sig och därför måste man verkligen ha ögonen med sig under sömnadens gång. Ett sätt är att lägga upp tygremsan på axeln så korvar den sig inte och man har tyget ur vägen. Sen matar man på med tyg ifall tyget inte löper frivilligt.
Eftersom CP:n syr trillingsöm, tar jag bort nålen längst ut till vänster och använder mitt- och högernålen. Bandkantningsapparaten ställs in så att den övre delen av tygvikaren skjuter ut lite över den undre (se bild). Det gör att sömmen går över tygskarven på baksidan, vilket eliminerar risken för hoppstygn. Hoppstygn uppkommer oftast då det är för tjocka tyglager, t ex vid sömskarvar, vid storlekslappen osv. Gällande nålar så använder jag vanliga Schmetz 90 nålar, alltså inga EL-nålar. (EL=Extra long). EL-nålarna är också bra, har använt dessa, men det är absolut inget måste.

Inställningar:
Jag använder mig av 3-3-3 på trådspänningen och syr nästan alltid med stygnlängden 3,5.
Sedan varierar jag diffmatningen mellan 0,75 och 1,5. Personligen gillar jag en lägre diffmatning, 0,75, på strechiga jerseytyger och en högre diffmatning på stummare tyger som t ex interlock, 1,0-1,25.
Siffrorna på tygbitarna avser vilken diffmatning jag har använt.
Tygerna är moltyg/djungeltyg, som representerar interlock och sedan är det flodistyg som representerar ett strechigare jerseytg. Tittar man noga så ser man lite skillnad. Valde att visa baksidan eftersom det är den delen av sömmen som är mest intressant.

Övrigt:
Jag justerar väldigt sällan "en massa" inställningar, det är i princip bara diffmatningen som rullar mellan 0,75-1,5 beroende på tyg. Ju stummare tyg, desto högre diffmatning, ju strechigare tyg desto lägre diffmatning.
Se även till att ha lite tryck på pedalen när du kör. Våga gasa. Lita på att maskinen gör sitt jobb och låt den arbeta. Det resulterar i fina jämna sömmar.
Vid tjocka tyglager (skarvar, namnlappar, annat) kan man i förväg se till att pressa lite med strykjärnet. Se till att få det så platt som möjligt. Man kan även sy ner tygskarvar med vanlig maskin innan man sätter plagget i CoverPron.

Hoppas att bilderna kan vara till någon hjälp och kommentera gärna ifall något verkar otydligt.  Lycka till!
Posted by Picasa

15 kommentarer:

  1. Wow! Du är en klippa, Karin! Tack för att hjälper oss okunniga. Nu äger jag varken CP eller bandkantare, men det ska det bli ändring på. Nu har jag bestämt mig för att investera!

    Så då frågar jag: Var beställer man en bandkantsapparat? Själva maskinen ska jag köpa lokalt.

    SvaraRadera
  2. Hej Tinis! Jag beställde kantbandsapparaten via min lokala symaskinsaffär. Då (ett par år sedan) betalade jag runt 1200kr vill jag minnas. Det tog ca en vecka innan den kom och jag orkade inte leta "billigare" ställen på nätet. Kanske kan någon annan tipsa om billigare ställe att köpa på?

    SvaraRadera
  3. Kul att läsa hur andra tänker, tack för att du delar med dig! Jag ser att våra inställningar och tankesätt inte skiljer sig så mycket. :-) Skulle tro att det beror på att vi båda hittat det perfekta sättet! ;-) :-D
    Tänkte flika in om kantbandsapparat att Janome verkar ha öppnat webshop där de säljer tillbehör (och maskinerna). http://janome.se/prestashop/category.php?id_category=989

    SvaraRadera
  4. Tack för länk, Gekko! Vilken bredd har ni köpt? Det verkar finnas tre olika...

    SvaraRadera
  5. Tack Gekko för länk! Tinis, jag har den där 42-12 mm varianten, tror att de flesta har den. Jag är supernöjd med den!

    SvaraRadera
  6. UNDERBART!!!!! Tack tack tack! nu blev jag väldigt sugen på att testa detta, du är guld!

    SvaraRadera
  7. Tack! Jag kämpar jo fortfarande med min maskin här. Har precis börjat fatta att det nog är enbart diffen jag bör skruva på. Jag har den nyaste modellen som dom kallar 1000 CPX. Där har Janome märket maskinen med att enbart el-nålar ska användas. Tycker faktisk det svåraste är att få sömmen på rätt stället. Antigen blir det för långt in eller för långt ut. Det går hyfsat med vanlig bomull, men i går kämpade jag halva dagen med en viskosjersey, halt och tunt.

    SvaraRadera
  8. Detta ska vi testa! Har precis inköpt en cover pro och bara test kört.. och resultatet, ja det var ju inte för vackert *skratta*. men med dina tips så kanske man kan få till det- tack för tipsen!

    SvaraRadera
  9. Bra med lite inställningstips. Fick min Coverpro cpx i torsdags. Lite meckigt i början men nu börjar vi komma rätt så bra överens. Nån bandkantare har jag inte än, det får bli en senare fråga. Tack för tipsen! =)

    Nina

    SvaraRadera
  10. Jag skall äntligen ta mig an CP:n med kantbandare igen. Den har stått på en vind eftersom jag aldrig riktigt fått det att fungera. Men då har jag främst testat med muddväv. Nu blir det jersey kantat med interlock. Tack för lite repetitionstips.

    SvaraRadera
  11. Åh, efter att ha justerat efter din guide har jag en maskin som syr helt utan hoppstygn. Tack!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt att höra Jessica! Lycka till nu med din sömnad :)

      Radera
  12. Oj vad roligt! Där var en gammal kommentar från mig, innan jag fick helt koll på den. Nu är jag ju helt kompis med min och älskar den. Mums. Jag länkar till mina bästa funderingar och tips när det gäller att göra om till 3-vik och när jag har använt vad. Till mudd och tjock interlock gör jag alltid tre-vik medan tunn interlock får vara 4-vik.

    http://brallaengbom.wordpress.com/2012/03/24/tutorial-4-vikare-till-3-vikare/
    http://brallaengbom.wordpress.com/2012/04/13/i-3-vikens-och-4-vikens-djungel/

    SvaraRadera
  13. Tack för att du delar innställningar! Jag har aldrig lärt mig det originala apparatet, därför att jag kjøpte et uoriginalt på Ebay/Sharpsewing som fungerade veldig bra. Tipset med tygvikaren var nytt för mig, hvilket bra tips! Jag har tidigare funnit att det er jättestor skilnad imellan den korta syfoten som följer med Janome-apparatet, och den genomskinliga foten, med den första blev bara hoppstygn, den andra inte (på det originala apparatet). Tack också för tipset om att våga gasa, jag tänkt att det blir hoppstygn av det, men nå skal jag gasa litet mer! Och tipset med att pressa lite med strykjärnet var också bra. Annars er våra innställningar inte så olika, om du skulle vara interesserad i mina, er du välkommen hit: http://logleg.blogspot.no/2012/06/bli-med-pa-guida-tur-med.html

    Beste helsing Annwes :-)

    SvaraRadera
  14. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
    was just wondering if you get a lot of spam remarks?

    If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?
    I get so much lately it's driving me crazy so any
    support is very much appreciated.

    My homepage escorts of Gloucester, ,

    SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin