tisdag 28 augusti 2012

Sew along Minorujacka del 4

Ibland blir det tätt på given... Men jag lovade ju er del 4 redan idag, som lite kompensation för att del 3 kom ut lite sent :) Men sen tänkte jag vänta med del 5 till helgen, så att alla hinner hänga med!

Idag ger vi oss på den fiffiga kragen med dragkedja och huva. Har du valt att sy jackan utan kapuschong, så kan ni hoppa över hela det här inlägget. Känner ni er peppade att dra igång? Oavsett hur laddade ni känner er, kan jag berätta att det inte är några som helst konstigheter idag heller. 

Del 4:
 • Krage
 • Blixtlås i krage
 • Kapuschong
Vi börjar med att ta fram en av kragdelarna i yttertyg och kragen i foder. Lägg dessa räta mot räta. Synka som vanligt in markeringarna:
 

Sen ska vi föra över markeringarna (om du inte redan har gjort det) från mönstret till foderdelen:


Förtydligande efter att jag har insett att öppningen blir ca 49-50 cm bred och mönstret föreskriver en dragkedja som är 45cm. Har du köpt en dragkedja redan som är 45 cm, gör bara öppningen lite mindre. Det blir inte knöligt med kapuschongen. 
Fram med markerpapperet och sporren och markera. Har du inte sporre och markerpapper kan du istället klippa upp mönsterdelen och rita av med markeringspenna eller krita. Sen kände jag för att sätta ett par nålar som verkligen markerade hörnet och som höll tygerna på plats:


Nåla ihop båda tyger. Sen är det bara att sy med raksöm längs markeringen. Det blir som en långsmal rektangel. Vid båda hörn/kanter, valde jag en kortare stygnlängd för att se till att denna del av sömmen blev extra tät:När du har sytt runt hela markeringen är det dags att ta fram din vassaste sax. För nu ska vi klippa upp i mitten. Vik kragen på mitten och klipp upp ett snitt:


Fortsätt klippa fram till  kanten, där klipper du ett "V" så nära sömmen som möjligt. (Därför är det bra att sömmen är tät och stabil just här!)

Voila! Dags att vända ut och in på kragen och pressa isär sömsmånen. Sära på foder- och yttertyg. Börja med att pressa isär dessa tyger. Då är det lättare att få yttertyget att "råda". När ett tyg "råder" innebär det att fodertyget inte syns från rätsidan:


Här ser man ju att fodertyget "sticker fram" = fult...


Pressa så att yttertyget bara precis täcker fodertyget:


Avsluta med att sy en söm runt hela kragen, så att tygerna inte glider isär:


Sy fast blixtlåset
Hala fram ditt blixtlås som borde mäta 50 cm för att täcka hela öppningen. Dags att lägga det på plats:


Enligt mönstret skall löparen vara åt höger. Detta kan ju helt enkelt inte spela någon roll alls. Eller?


 Eftersom jag har blivit helt beroende av Stylefixtape, använder jag den för att hålla blixtlåset på plats. Många av er känner redan till den dubbelhäftande tapen som är himla användbar vid blixtlåssömnad, men för er andra kan jag tipsa om att använda tape istället för nålar när ni ska sy fast era blixtlås. Finns i butiken för 75kr för hela 50 meter tape!


Plcera ut kragen ovanpå dragkedjan. Tryck till lite kring öppningen så sitter dragkedjan fast med tapen. Har du istället nålat...


Kan det se ut så här:


Från baksidan ser det ut så här (utan nålar):


Sy med blixtlåsfot en söm runt hela öppningen. Jag använder blixtlåsfot och brukar stanna upp innan jag kommer till löparen. Höjer pressarfotern och drar löparen förbi. Annars blir det knaggligt och fult just vid löparen. Nedan en bild på hur det ser ut när jag har sytt fast blixtlåset.


Sätta fast kapuschongen

Nu ska vi sätta fast kapuschongen i kragen. Lättast gör du det om du öppnar dragkedjan och vänder på kragdelen så att du har fodret uppåt. För in kapushongen genom öppningen och synka markeringarna med varandra. Nu ligger kapuschongens rätsida mot fodrets rätsida. Nåla.
På bilden nedan ser ni hur den nedre delen (med sina markeringar) synkas ihop med kragens markeringar:Tips! Vill du ha kragen i sitt originalutförande (lite vidare, lite rymligare) så syr du nu bara fast kapuschongen på kragen längs kanten där du har nålat. Vill du istället forma till kkapuschongen något kan du dra igenom ett vanligt resårband i kanalen (kapuschongens fållade framkant). Reglera efter behov och sy sedan fast resåren i samma söm när du syr fast kapuschongen i kragen. Detta är ett superenkelt sätt att få kragen lite tätare runt huvudet. Vill du förfina det hela kan du sätta i dragsko, resår bara i sidorna/mitt fram osv. Smaken är som baken!


Lite suddig bild, men jag hoppas att ni ser min rynkade kapuschong:


Färdigt för idag! Bra jobbat oavsett om du är en av de som ligger i synk med mina inlägg eller om du är en som fortfarande väljer yttertyg :) Vad roligt det är att ni alla är med!  

Del 5 kommer till helgen.
Då ska vi sy fast kragen i jackan, fixa rynket och börja spåna kring det här med ytterfickor. Så ta dig gärna en funderare på om du vill ha extra ytterfickor eller ej. Ser ni några bra tutorials så vill vi andra veta! Länka gärna via kommentarsfältet. Vi ses! 

 

5 kommentarer:

 1. Jag tar mig friheten att komma med en editering. I detta stycket:

  Tips! Vill du ha kragen i sitt originalutförande (lite vidare, lite rymligare) så syr du nu bara fast kragen längs kanten där du har nålat. Vill du istället forma till kragen något kan du dra igenom ett vanligt resårband i kanalen (kapuschongens fållade framkant). Reglera efter behov och sy sedan fast resåren i samma söm när du syr fast kapuschongen i kragen. Detta är ett superenkelt sätt att få kragen lite tätare runt huvudet. Vill du förfina det hela kan du sätta i dragsko, resår bara i sidorna/mitt fram osv. Smaken är som baken!

  ... ska det stå kapuschong istället för krage, som i parentesen (kapuschongens fållade framkant), om jag inte fattat helt fel. :)

  SvaraRadera
 2. Jag har fastnat på kragen och dragkedjag däri. Tycker jag varit så noga använt tapen men när jag syr blir det veck hela vägen, tyget liksom bubblar upp framför pressarfoten. Frågan är nu ska jag prova en gång till eller skippa luvan och klippa en ny krage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad tråkigt att det bubblar sig. Vad syr du i för tyg? Jag du kanske lätta på pressarfotstrycket? I annat fall skulle jag sy fast dragkedjan me dlängre stygnbredd, då "rinner sömmen på" lite bättre. Alternativt tråckla dit dragkedjan och sen sy. Lycka till!

   Radera
 3. Hej Karin

  Jag syr i ditt röda som jag inte nu kommer ihåg vad det heter.
  Jag ska prova med längre stygn. Jag har inte trimmat sömsmånen i öppningen för press,
  kanske det som felar?

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin