söndag 12 augusti 2012

Sew along Minorujacka del 1

Vill du sy din egen jacka? Häng i så fall med på den här sew alongen!


Vad är en sew along?
Vad roligt det ska bli med ytterligare en sew along! För er som inte har varit med tidigare och kanske undrar vad en "sew along" är för något, skulle jag nog förklara det som att man syr tillsammans. Den här gången ska vi sy en jacka och alla har samma mönster, men väljer självklart materialet själv. Sen tar vi oss stegvis igenom alla sömnadsmoment och förhoppningsvis har vi alla en varsin färdig jacka på slutet. Med lagom mellanrum kommer de olika stegen att publiceras som blogginlägg här inne. Där finns möjlighet att ställa frågor via kommentarsfältet där alla är välkomna att svara och hjälpa till. Dessutom finns ett facebook-forum där det är fritt fram att ställa frågor, ladda upp bilder och chit-chatta med varandra. Är du inte redan medlem? Klicka här för att komma till forumet.
Vill ni hellre maila era frågor? Maila isf till info@karinottilia.se så svarar jag så snart som möjligt.
Visa gärna att du är med genom att låna någon av sew alongknapparna. Länka till: http://www.karinottilia.blogspot.se/p/sewalong.html


Varför?
Det fina med att sy tillsammans är att det finns många som kan hjälpa till, att vi stöttar varandra längs vägen och att det är skoj att ha ett gemensamt projekt.  För även om alla syr efter ett och samma mönster är det så spännande att se de färdiga resultaten. Och som sagt, det är så in i helskotta roligt!

Vill du vara med?
Allt är gratis och vill du vara med så är du så välkommen. Ju fler vi blir, desto roligare!
Lämna i så fall en kommentar till det här inlägget så kan jag ha lite koll på hur många vi blir.

Vem är jag?
Jag som håller i den här sew alongen heter Karin och driver den här bloggen. Många av er känner jag ju igen sedan de tidigare sew alongerna och jag hoppas att ni och många andra vill hänga på även den här gången. Jag är absolut ingen expert på att sy, men jag har ju sytt jackan och hoppas med er andras hjälp kunna guida er igenom detta sömnadsprojekt. En jacka kan ju kännas lite "stort och svårt", men jag kan garantera att alla klarar det! Nedan ser ni lite bilder på min färdiga jacka, som jag sydde i våras.


Då drar vi igång då!


Mönstret vi ska använda heter "Minoru" och kommer från en kanadensisk mönstertillverkare, som heter Sewaholic. Hon skapar mönster som är anpassade för päronformade kroppar. Men var lugna! Den här jackmodellen är generös på så vis att den är lätt att justera efter kroppsstorlek och form. Men det kommer vi till senare.
  • Mönstret finns att köpa i Karinottiliabutiken. Självklart kan ni även shoppa mönstret direkt av Sewaholic
  • Storlek 30-46. Alla storlekarna finns med i mönstret.
  • Modellen går att sy med eller utan kapuschong och med eller utan fickor i sidan. Raglanmodell med dekorativt rynk längs kragen.
Material: 
  • Lämpligt jacktyg, som bomullstwill, vindpoplin eller tunnare ulltyg. Tänk på att tyget ska kunna rynkas vid kragen. Jag har sytt jackan i ett litet grövre bomullstyg som heter "Easy Cotton". En annan bra sak att tänka på är att inte använda ett randigt eller rutigt yttertyg. Modellen är svår att mönsterpassa snyggt enligt mönstertillverkaren. 
  • Fodertyg. Modellen är anpassad för ett tunt foder som vanligt tunt bomullstyg eller polyesterfoder. Vill du istället välja ett tjockare foder, så går det bra. Tänk då på att anpassa ditt mönster efter det tjockare fodret.
  • Förutom tråd kommer ni att behöva ca 1m vanligt tunt påpressbart mellanlägg.
  • 1,5-2 m resår (5 cm bred) till midjan och ärmslut.
  • Delbart blixtlås ca 80-85cm. 
  • Ett ej delbart blixtlås ca 45 cm till er som ska sy modellen med kapuschong. OBS! Ny info: Enligt mönstret ska det vara ett 45 cm lås, men öppningen i kragen kräver en dragkedja som är 50 cm. Spelar ingen större roll om man istället väljer att göra öppningen mindre.
  • Ett par små bitar kardborreband till att stänga innerfickorna med.
Tygåtgång: 

Beroende på vilken storlek du väljer att sy går det åt olika mycket tyg. Lättast är att titta i måttabellen, som du hittar här.

Min materialåtgång när jag sydde jackan (utan kapuschong) i storlek 40-42:

  • Yttertyg easycotton (tygbredd 150 cm) 2 m.
  • Fodertyg bomullspoplin "Summer dots" (tygbredd 150 cm) 1,1 m
  • Fodertyg till kragen bomullspoplin "Easy rings", 30 cm.




Del 2 publiceras i slutet av nästa vecka, v33, kommer att innehålla:
  • Genomgång av mönstret.
  • Tillklippning av alla delar. (Förtvätta alla tyger).
  • Svar på ev frågor som har kommit. 
  • Material som ni måste ha hunnit införskaffa: Yttertyg, fodertyg och mönsterpapper (om ni vill rita av mönstret). Blixtlås behöver ni inte ha hunnit köpa.
Glöm nu inte att lämna en kommentar om du vill vara med.

Känn er varmt välkomna! 
Pssst... Jag har säkert glömt något, påminn eller fråga i så fall.

49 kommentarer:

  1. Härligt! Tack för att du fixar denna sew along! Jag är med och denna gång kommer jag att slutföra! Punkt! :)

    SvaraRadera
  2. Jag hänger på. Min första sew along. Jag har beställt ett rosamönstrat bomullstyg av dig som jag tänkte ha till foder, förutom ärmarna som jag tänkte fodra med polyesterfoder så att den ska bli lättare att ta på sig. Till yttertyg tänker jag ha en brun smalspårig manchester.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en toppenidé! Kul att du vill hänga på!

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Jag tror att jag också vill vara med men är lite orolig för att jag inte kommer hinna hänga med... hur gör man då? Tid är en bristvara i mitt liv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försök att hänga med från början. Skulle det sen visa sig att det blir för jäktigt, så finns ju alla sew along inlägg kvar. Men jag tror att man vinner på att vara med åtminstone en bit in. Slutföra är enklare än att börja. Jo, ibland så... Tro mig!

      Radera
  5. Jag vill absolut vara med och tänker oxå försöka få med min mamma, så vi kanske blir två som bloggar hos mig!

    SvaraRadera
  6. Hej, jag skulle gärna vilja vara med men har småbarn så den tiden finns inte. Men jag syr i min fantasi istället och när jag följer era projekt så lär jag mig lite på kuppen och kan vara med nån gång i framtiden. Jättefin blogg du har Karin som är trevlig att följa. Mvh Sara S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vem syr inte i fantasin? Hi, hi, hi! Roligt att kunna inspirera och vet du vad, sew along-inläggen finns kvar och du kan alltid hitta tillbaka ifall du får mer tid över i framtiden!

      Radera
  7. Jag vill gärna vara med och sy den fina jackan. Tinis Selse har berättat hur kul det är att sy tillsammans. Beställer tyg och mönster snarast!
    Martina

    SvaraRadera
  8. Jag är med för första gånen, bara jag kan välja tyg och städa fram mitt syrum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara du vet vart du har symaskinen Gunilla! Vad roligt att du vill hänga med. Garanterat skoj blir det!

      Radera
  9. Självklart är jag med!! Ska blogga om det oxå :) Sen får vi se om jag fått en ny vana i och med plånboken - att gå i mål med dem oxå. Är så otroligt tacksam för att du orkar fixa sånt här. Superskoj verkligen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dito Susanne! Men du om någon vet ju hur mycket glädje och inspiration man får tillbaka, eller hur?

      Radera
  10. Jag har köpt mönstret och letar nu tyger på nätet! :-) Ska göra vad jag kan för att hänga med! Är med i facebookgruppen också!
    /Annika Strömdahl

    SvaraRadera
  11. Detta vill man inte missa! Jag hänger på!

    SvaraRadera
  12. Jag vill absolut vara med! Och har ju beställt lite av materialet ifrån dig redan ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du blev nöjd över leveransen :) Kul att du vill vara med!

      Radera
  13. Hej, Jag hänger på o syr jag med. Börjar med en stalljacka (har tyg hemma till en sån sen flera år)Jag har en blogg får se om jag kmr i att skriva där ;)

    SvaraRadera
  14. Jag ska prova på att hänga på för första gången, har älskat den här jackan sen jag såg din i våras. Ka bara hinna fixa tyg och ta mig tid att sy.

    SvaraRadera
  15. Ja vill oxå vara med! Ska bli roligt å säkert lärorikt för mej som annars bara syr med hjälp av mönster i huvudet;-)
    Måste fixa mönsterpapper bara.
    / linda e

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Linda att du vill vara med!

      Radera
  16. jag vill vara med! Självklart vill jag vara med! Hur jag sedan ska hitta ett passande yttertyg... Så svårt!
    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kärt besvär ändå det där med att leta tyg :) Välkommen!

      Radera
  17. Jag är med! Måste skynda på att skaffa tyg bara... bestämma sig, bestämma sig!...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så svårt det kan vara att bestämma sig. Hoppas att du hittar något passande!

      Radera
  18. Jag vill vara med!! Hur är storlekarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stora. Jag tycker att man nästan kan gå ner ett steg. Så fick jag göra, men jag är liten över bysten och stor över rumpan. Kul att du vill vara med!

      Radera
  19. Nu kan jag också skriva att jag ska vara med. Har precis beställt tyg. Ska bli sååå kul. Har bara sytt bebiskläder innan och inte så mycket. Men det här ska bli jättespännande.

    SvaraRadera
  20. Ja, jag är ju med! Och vad kul att jag fick med mig min kompis Martina, alias TinisKarinKatt (kul att vi båda valde Tinis som synamn oberoende av varandra). :-(

    SvaraRadera
  21. Nämen, inte skulle det vara en ledsen gubbe!!!! Såhär ska den se ut: :-)

    SvaraRadera
  22. Jag vill tacka dig för ett otroligt bra intiativ med sew-along! Jag är nybörjare på sömnad så det här passar mig perfekt - nästa gång är jag på =D tack!

    SvaraRadera
  23. Väntar på yttertyg, sedan hoppar jag också på !

    SvaraRadera
  24. Väntar på mönstret jag beställde i helgen :) så ska vi se om jag får ihop det....

    SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin