onsdag 22 februari 2012

Sew along - Weekender Travel Bag



Sew along Weekender Travel Bag del 1:

Då är det dags att dra igång vår syjunta på nätet igen! Jag vet att ni är många som har väntat på att få påbörja denna omgång och jag ser verkligen fram emot att tillsammans med er, sy denna fina väska. Väskan är som namnet antyder en Weekend-väska och rymmer därefter. Jag kan tänka mig att den skulle fungera bra som ett handbagage också. Inuti väskan finns inga fack. Detta kan man med lätthet lägga till och jag kommer att visa hur man kan göra det. Men visst är den fin väskan? Och tänk, den ska vi sy!

Personligen har jag dragit mig för att sy väskan eftersom många antyder att den är svår att sy. Men inte var den svår att sy! Den ev. svårigheten ligger i att man ska sy igenom många lager tyg. Men min gamla Husqvarna och jag samarbetade och då gick det bra. Så ni har inget att frukta :)

Mönster: Weekender Travel Bag från Amy Butler. Finns att köpa i webbutiken och på andra ställen. Till er som redan har förbeställt mönster av mig, kommer dessa att skickas till er inom ett par dagar.

Material: Väskan sys med fördel i ett grövre/stadigare yttertyg. Till fodret kan man använda vanligt bomullstyg. Jag har använt ett inredningstyg från Amy Butler, som är lite tjockare i kvalitén.
Passpoalband, dragkedja och olika sorters mellanlägg tillkommer.

Materialåtgång: Beroende på hur man syr väskan. Mönstret visar ett yttertyg. Sen har de valt att ha handtagen och passpoalbanden i ett annat tyg. Jag valde att använda samma tyg rakt igenom och då gick det åt:

  1. Yttertyg+tyg till passpoalband+tyg till handtag: 2,8-3 m på 140 cm bredd.
  2. Fodertyg: Ca 2 m tyg på 110 cm bredd totalt eftersom alla ytterfickor ska fodras med samma tyg.
  3. Mellanlägg: 1,5 m på 75 cm bredd. Jag använder ett mellanlägg som heter Habalon och som är ca 3 mm tjockt. Väskan blir stadig men ändå mjuk. Vlieseline ca 2,5 m. Stryks över det tjockare mellanlägget för att hålla det på plats, samt ge mer stadga. Man kan också använda ett mellanlägg som heter Peltex. Peltex är lite tunnare, men hårdare mellanlägg.Väskan blir då något styvare. En smaksak helt enkelt!
  4. Passpoalband: Drygt 4m. (Jag hade 5m hemma och det kändes skönt att ha lite extra ifall det skulle ha behövts).
  5. Dragkedja: 80 cm lång. Jag köpte en lite grövre dragkedja på Ohlsson's Tyger som jag tyckte passade bra till den här lite större väskan.
  6. Övrigt som kan vara bra att ha och som underlättar mycket under sömnadens gång: Dubbelhäftande tape att använda vid sömnad av dragkedja. Klädnypor att använda istället för nålar vid vissa moment.
Övrigt gällande materialåtgång: Beroende på vilken tygbredd, mönsterpassning m.m. kommer det att gå åt olika mängd tyg. Fundera igenom vilket tyg du vill sy väskan i. Vilken bredd har tyget? Behöver mönstret mönsterpassas? Kanske vill du lägga till ett fack inuti väskan? Vill du ha extra tyg hemma ifall något går galet?

Det är så olika hur vi lägger ut våra mönsterdelar. Jag kommer att visa hur jag lägger ut mina delar, någon annan lägger kanske på ett annat sätt. Det jag vill komma fram till är att det är svårt att säga exakt hur mycket tyg som kommer att gå åt för just dig. Känner du dig osäker, invänta mönstret och provlägg/klipp från ett lakan innan du klipper i ditt väsktyg. Då får du en överblick över vad som kan tänkas gå åt. I del 2 kommer jag att visa hur jag lägger ut och klipper till samtliga delar.


Tidsplanering:


Del 1: Info, mönster och material. Onsdag 22 februari.

Del 2: Tillklippning och förberedelser av passpoalband m.m. Lördag 3 mars.
Del 3: Sömnad. Lördag 10 mars.
Del 4: Sömnad. Lördag 17 mars.
Del 5: Avslutning och slutfinish. Lördag 25 mars.


Allmänt om sew alongen:

Ni som har deltagit tidigare vet ju hur det fungerar redan, eller hur? Till er som är nya passar jag på att säga "Hej och välkommen!" Ni kommer att vara med om ett roligt, lärorikt och förhoppningsvis inspirerande sömnadsäventyr! Allt är gratis och det enda man betalar med är att vara frikostig med sina tips och hejarop! Lämna gärna kommentarer med ev frågor här i bloggen så att alla kan ta del av tips och idéer. Vi kommer alla behöva ha lite uppmuntran längs vägen!

All information kommer att finnas här i bloggen. Vill man så kan man ansluta sig till vår Facebookgrupp där många aktiva och hjälpsamma deltagare ställer upp natt som dag ;)

Känn er varmt välkomna till vår tredje omgång Sew along!

13 kommentarer:

  1. Jag är supertaggad! Nu gäller det :-)

    SvaraRadera
  2. Säger som Denice - det skall bli så roligt att sy väskan! Du är en fantastisk som organiserar detta!

    /CamillaJ

    SvaraRadera
  3. Det ska bli jätteroligt! Längtar tills jag får klippa i det fina Amy-tyget jag köpte av dig på mässan!!

    SvaraRadera
  4. Härligt! Det känns skönt att ligga steget före när manhar en liten en hemma! Vet ju inte hur mycket jag hinner/orkar sy just nu! Men grymt sugen! :) Den är så snygg!

    SvaraRadera
  5. Hur stor är väskan, tänker typ i cm? Den är verkligen fantastiskt fin!

    SvaraRadera
  6. Så mye vakkert du har fått til i løpet av det siste året!Jeg blir STUM!Flott butikk og det samme er bloggen.Jeg følger med deg!Klem, Synnøve

    SvaraRadera
  7. Å jag hade gärna varit med men jag har fått så mycket beställningar nu som måste avverkas. Men väskan är superfin

    SvaraRadera
  8. Den där har jag velat sy länge. Så jag är på!

    SvaraRadera
  9. Det här ska bli kul! Ska försöka gå igenom material imorgon och se vad som måste kompletteras med!

    SvaraRadera
  10. Japp! Jag ska också vara med! :) Så vilket av alla tusen tyger ska man välja?? *s*

    SvaraRadera
  11. Åh det ska bli så skoj :-) Nu kör vi..

    SvaraRadera
  12. Vad roligt att så många vill vara med!

    Sofia, min väska är 37 cm hög, 42 cm bred (nedtill där den är som bredast) och 20 cm djup.

    Rett og vrang - tack snälla du!

    SvaraRadera
  13. Nice post. I was checking constantly this blog and I
    am impressed! Extremely helpful info specially the last part :) I care for
    such info a lot. I was seeking this certain info for a very long time.
    Thank you and best of luck.

    Here is my blog; anti cellulite treatment

    SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin