torsdag 8 december 2011

Sew along - axelremsväska del 2A


Del 2 A: Klippa ut alla delar och börja sy.

Äntligen är det dags för del 2 i min sew along! Mönster och material är införskaffat och nu är det dags att klippa ut alla delar efter mönstret. Därefter ska vi börja att montera väskan, så snart får vi börja sy! Jag har valt att dela upp del 2 i en A och en B del, eftersom det blev fler foton än vad jag tänkt mig. Del B publicerar jag i morgon fredag. (Mer om del B i slutet av detta inlägg).

Då kör vi igång:

1) OBS! Sömsmån är inkluderat i mönstret! I mönstret finns en utmärkt layout för hur man kan lägga tyget. Min ser lite annorlunda ut för jag vill snåla på det fina yttertyget. Men det kommer vi till senare. Först valde jag att klippa ut mellanläggsdelarna i tunn vadd. Jag fick aldrig tag på filt och min tunna vadd tror jag kommer att fungera utmärkt. Jag lade del A mot en vikt kant, klippte ut och lade den mot den andra vikta kanten = Totalt 2st.
2) Dags att klippa ut foderdelarna. Jag använde en av de utklippta vaddelarna som mall. Vek fickan (H) på mitten, lade mot en tygvikning och klippte ut delarna. Totalt en ficka (H) och 2 delar fodertyg (A).3) Mönsterdelarna lade jag ut så här: Till den stora fickan (F) valde jag att använda enfärgat tyg. Därför är den delen ej med på bilden. Ficka (G) ligger här på dubbelt tyg, men klipps ut i enkelt tyg. Jag ville bara försäkra mig om att den skulle få plats. Totalt 1st (A), 1st (G), 1st D, 1st C (mönsterdel som ligger upp och nedvänd), 3st öglor (E). Dessa se på en bild lite längre ner.4) Stora fickan (F) klipps ut i enfärgat tyg och övre väskdel klipps ut i prickigt tyg.  
Totalt: 1st (F) och 1st (B).
Mönsterdel (B) läggs mot en vikt linje:


Jag skar ut delarna med hjälp av rulkniv. Självklart går det bra att klippa också!
Glöm inte att klippa ut 3 st öglor till ringarna (E)5) Här ses alla delar utklippta:


 6) Jaaa! Nu är det dags att börja montera. Äntligen får vi sy!
Börja med att fästa ovandelen av framsidan på tyget genom att lägga räta mot räta och sy med vanlig raksöm ca 1 cm från kanten.

7) Pressa ned sömsmånen mot nedre delen av väskan och sy ner sömsmånen med en stickning, ca 0,5 cm från kanten. Jag tycker att det blir fint om man använder en längre stygnlängd när man syr stickningar. Här använde jag 3mm stygnlängd.
8) Nästa steg är att finklippa filttyget ( i mitt fall vadd-mellanlägget). Jag lade vadden ovanpå väskans framstycke och klippte bort drygt 1 cm från översta och understa kanten. Sidorna klippte jag bort knappt 1cm.


Sen nålade jag ihop delarna och gjorde likadant med den andra delen vadd som jag lade på väskans bakstycke9) Sy mobilfickan: Vik efter mönstermarkeringen fickan på mitten, rätsidorna mot varandra. Sy med raksöm enligt mönstermarkeringarna. Klipp av hörnen, så blir det finare när du vänder den.
10) Markera med hjälp av mönsterdel (F) vart mobilfickan ska sitta samt vart dragkedjan ska sitta.
 
 11) Vänd fickan ut och in och sy en stickning där tyget viks, det som kommer att vara överst på fickan.Nåla fast fickan vid markeringen på fickdel (F).

  


12) Sy fast fickan. Öppningen pekar nedåt.


 Phu! Hänger ni med så här långt? Bra! Passa på att ta en kort paus och var nöjd över att du har kommit så här långt. Nu är det dags att sy fast dragkedjan. Det är verkligen inte svårt eller krångligt, bara man tar det lite lugnt. Det kommer att se hur proffsigt ut som helst när den väl är på plats! Redo? Då drar vi igång igen:


13) Markera vart du har mitten på foder- och ytterdel på väskan. Lättast gör du det genom att vika delarna med långsidorna mot varandra och klippa ett litet snitt där tyget viks. Det underlättar när du ska kontrollera att dragkedjan sitter fint på mitten.

14) Placera den stora fickan med rätsidan mot väskans räta sida. Glöm inte att fickan ska sticka ut i överkant med ca 1,5cm.  Såhär ser det ut då:


VARNING FÖR MISSTAG: Lyckades placera fickpåsen upp och ner på yttertyget. Det gick att städa upp, men det blir finare om man gör rätt :)
 


15) Sy med raksöm runt rektangeln som är markerad på fickpåse (F): Det här kommer att bli öppningen till ytterfacket på väskan. Ledsen att min markering syns dåligt på bilden, men på mönsterdelen ser ni den tydligt. 16) Använd rullkniv eller sax för att försiktigt klippa upp hålet. Titta på mönstret och klipp upp hela vägen. Vid slutet av sömmen klipper du som ett Y och var noga med att klippa hela vägen ut i hörnen (utan att klippa sönder något stygn).

17) Vänd fickpåsen ut genom hålet, snygga till öppningen och pressa.
18) Dragkedja. Jag drog mig länge för att sy dragkedjor. Jag hade tusen olika anledningar till varför jag inte skulle sy några dragkedjor. Vet inte varför jag drog mig för något som är roligt, inte särskilt svårt och som dessutom blir en fin detalj. Hur som helst, Dags att plocka fram dragkedjan! Men för att få det snyggt bör man fästa dragkedjan med nålar, tråckelstygn eller tape. Då glider den inte runt utan ligger där den ska. Att nåla funkar, men jag tycker att det blir lite bubbligt och knaggligt. Tråckla är jag för lat för, så tape funkar bäst tycker jag. Jag använder StyleFix dubbelhäftande tape. En jättesmidig tape som håller fast dragkedjan under sömnaden. Placera dragkedjan i öppningen med rätsidan utåt mot ytteryget.

Tips! Att korta av en dragkedja: Min var för lång, så jag klippte av den till önskad längt och sicksackade över änden, så den inte ska gå upp. Fungerar jättebra!19) Sy fast dragkedjan med raksöm runt hela. rektangelformade öppningen. Jag bytte aldrig till blixtlåsfot. Det gick bra ändå.


20) När dragkedjan är fastsydd och du har pressat lite, är det dags att sy ihop själva fickpåsen (mitt turkosa tyg).Glömde fota hur det såg ut innan jag vek ihop påsen och sydde en söm runt. (Bilden på sid 5, längst ner i vänstra hörnet visar hur det ser ut!) Man viker ihop fickan och syr med en raksöm fast fickan i sitt mellanlägg. (Då syns inte sömmen på yttertyget). Min ficka har jag sytt ihop med overlocksöm och det beroende på att jag fick trixa lite. Ni kommer väl ihåg att jag vände fickpåsen upp och ner? Därför hamnade min nedersta söm lite ovanför kanten som ni kan se på bilden. När påsen är ihopsydd och fastsydd i mellanlägget är det klart. Vänd och öppna fickan för att se hur fint det ser ut...


Njut av det fina resultatet!Bra jobbat! Del 2B kommer som sagt i morgon, då visar jag hur vi syr fast nyckelfickan och den invändiga fickan. Jag vill absolut inte hetsa någon, utan jag tänkte mer att då har man helgen på sig med att pyssla om man vill. Alla tar det i sin egen takt och kom ihåg vad en klok sew alongare skrev inne på facebookforumet: "Det är ju ingen tävling". Nej, precis. Det här är lustfylld sömnad som man inte ska känna sig stressad över. Bara njut över tanken på hur fin väskan kommer att bli när den är klar!

Som vanligt uppmanar jag alla deltagare att kommentera, ställa frågor, komma med synpunkter och dela med sig i största allmänhet. Jag vill ju veta hur ni andra har gjort? Tips, trix och idéer mottas tacksamt!

9 kommentarer:

 1. Underbar beskrivning!

  Jag hänger inte helt med i alla mönsterdelar då jag gör min egen modell. Däremot blev jag väldigt inspirerad och taggad att sy dragkedjan. Från början hade jag tänkt att sy någon fuskvariant, men nu skall jag göra på ert vis. Det verkade inte så svårt.

  Jag har en hel dag framför mig och endast ett veterinärbesök inplanerat, så nu skall jag klippa ut alla väskdelar och påbörja sömnaden.

  Tack för ditt otroliga engagemang!

  SvaraRadera
 2. Vilken bra och tydlig beskrivning du gjort Karin!
  Jätterolig att följa.

  SvaraRadera
 3. Mimmi: Vad roligt att du fick inspiration att sy en dragkedja. Spännande att höra hur det går!
  Siw: Tack! Din går inte av för hackor den heller :)

  SvaraRadera
 4. Jag är lite förvirrad, men jag har ju då inte klippt ut bitarna än, så kanske det klarnar. Jag har väldigt svårt att förstå beskrivningar. Men du har gjort det jättebra Karin!!

  SvaraRadera
 5. vad kul och snyggt, men det får nog bli en väska på mig lite senare

  SvaraRadera
 6. Camilla: Fråga om det är något du kör fast vid. Det är det som är meningen!

  SvaraRadera
 7. Åh Karin vad du gör fint! jag har nu klippt ut tygerna och har börjat fundera på hur allt ska sys ihop:) Forstod när allt var utklipppt att den stora fickan hade kunnat vara i ett annat tyg, precis som du gjort tror jag bli supersnyggt.
  Låter det här få bli en test-väska så att jag vet precis hur jag ska göra nästa gång..haha!

  Har du förresten lust att lägga till min blogg i listan.
  sarasyr.blogspot.com

  SvaraRadera
 8. Åh, vad avis jag är.. Kikar här och ser hur det går för er :-). Det blir nog en sån väska så småningom!!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag förstår inte riktigt hur man ska göra vid första dragkedjan. Nu tor jag jag klurat ut att fodret inte ska med förrän senare - men hur är det meningen att det ska se ut när man vänt fickpåsen genom hålet vid dragkedjan? Ska man bara ta själva fickmönsterdelen, och är det den halvan dragkedjan är på eller är det den andra fickpåse delen? Jag får liksom ingen bild i huvudet av hur det ska se ut. Ska jag klippa upp i bara fickpåsen eller i mönsterdel A också?

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin