tisdag 20 december 2011

Sew along - del 4

Nu bör de flesta ha fått hem sina spännen och band och vad passar då inte bättre än att sy klart väskan? Det här är ju det absolut roligaste, att få slutföra något! Dessutom går de här momenten nedan mycket fortare än vad man kan tro. Det här syr du helt klart på en kväll.

Då kör vi:

Avslutande del 4: Slutfinish och sömnad av band och spännen.


1) Sy fast foder vid dragkedjan. 


Ta den ena ytterdelen och lägg med rätsidan uppåt. Vik ner handtag och dragkedja så att du kan nåla fast foderdelen i passpoalens sömsmån. Åh vad jag önskar att jag hade haft en tydligare bild här... Men kika på nästnästa bild så ser du hur det ser ut när det är klart. Kanske förtydligar det en del?


För att jag skulle kunna sy så nära dragkedjan använde jag blixtlåsfoten. Nu syr man rakt igenom alla tyglager:


Gör likadant med den andra foderdelen och vänd. Jag pressande lite försiktig för att det skulle se riktigt fint ut:2) Sy ihop foder- och väskpåse: Lämna ett vändningshål öppet i sidan av foderdelarna (markerat med nålar på bilden)

TIPS! Innan du syr ihop väskan, ta dig en funderare på om du vill ha ringarna i sidorna (där spännena ska sitta) högre upp. Strömming tipsade om detta och jag tror att om man inte vill använda den nedfälld, så är det en bra tanke. Jag har valt att sy denna väska efter mönstret så mina sitter alltså där vikningen ska vara. Vill du ändra, så är ju dessa ringhållare enkla att sprätta bort och sy fast igen!Börja med att sy ihop runt väskans långsidor. Sy sedan ihop bottendelen. Jag använde extra tät raksöm för att få bottensömmen riktigt hållbar. Det står i mönstret att du ska lämna bottendelen öppen. Men jag tyckte att det var lättare att få ihop hörnen fint genom att göra såhär:


Pressa isär bottensömmen:


Sidsöm och bottensöm möts och så syr du ihop hörnen:


3) Vända väskan. Nu är det spännande! Nu ska hela kånkarongen igenom hålet och det är bara att krångla ut hela väskan. Lite knöligt blir det, men det kan man pressa senare med strykjärnet:
4) Sy ihop vändningshålet med vanlig raksöm:


Simsalabim! Åh vad roligt att få se väskan "klar"! Jag är som sagt galen i att stryka mina grejer så jag pressade på hela väskan med järnet:
 


5) Axelrem och spännen: Dags att ta fram axelremmen. Min är drygt 1,2m lång och jag börjar med att bränna av båda ändar. Sen syr jag fast en tygremsa som dekor på axelremmen:


Fram med "stoppern", som jag trär på:


Syr sedan fast den med förstärkt raksöm:


Trär på ett spänne. Försäkrar mig om att den blir trädd åt rätt håll:


Trär sedan igenom axelremmen genom stoppern:


Avslutar med att montera det sista spännet. Dubbelkolla så att båda sitter som de ska! Sy fast.


Voila! Väskan är klar! Visst blev den fin?


Okej, okej... Ni ska få kika in i väskan också. Här kommer en närmare titt...
Mobilfodralet i ytterfacket: Mobilen får plats - check!


Invändigt: Pennan på plats och det där skumma fodralet för vattenflaskan är ju kanon! Misstänkte att det skulle bli bra till slut. Aldrig mer vattenflaskor som rullar runt och som riskerar att läcka i väskan...
 Såhär blev det utan ringarna:


Sen den nedfällda varianten:Vi är ju jättemånga som har sytt väskan och jag ser fram emot att få samla ihop allas färdiga alster tillsammans med en gemensam utvärdering av mönstret efter jul. Min väska har jag sytt helt efter mönstret (med ett par få undantag) men de flesta har justerat efter egna behov. Men som sagt, utvärderingen får vänta tills de flesta har hunnit sy sina väskor.

Bra jobbat alla såhär långt! 

1 kommentar:

  1. Tack Karin! Det har varit jättekul att ha en syjunta på nätet. Det var ett roligt initiativ. Jag är gärna med och syr fler väskor tillsammans.

    SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin