lördag 9 juni 2012

Sew along del 3

Uppifrån vänster: Ytterdel, ytterficka, färdigsydd kortfacksdel. Nedifrån vänster: Foder & flärp.


Dags att sy ihop plånboken! Men innan vi startar med del 3 vill jag be om ursäkt för...

1) Oj vilket långt filmklipp det blev! Sorry! Men eftersom jag blev tvungen att sy lite, så får ni ha överseende med detta. (spola förbi bara...)
2) Strömavbrott! Därav två filmsnuttar. "Del 3" är det långa och del "3 fortsättning" är ett par minuter långt. Klicka på "menu" i rutan för klippen så får ni upp alla.
3) Innan ni stoppar ner plånboken i fodret (när ni kommer till det momentet kommer ni att förstå) kan det vara en god idé att trycka fast trycknappen på flärpen och på yttertyget. På filmklippet missar jag att visa detta. Men... Det går att rätta till. Men för er som vill få det helt perfekt, pausa och tryck dit tryckknappen innan ni syr fast fodret...
(Man lär sig så mycket ska ni veta... Nästa gång kommer jag ha två parallella projekt, ett jag filmar och ett jag fotar, svårt att göra bådadera och samtidigt sy. Men skam den som ger sig!)


Men nu kör vi! Börja med att märka ut mitten på kortfacksdelen som inte har dragkedja. Nåla fast flärpen med "fulsidan" nedåt. Kanske har du ingen "fulsida", men oftast tycker man ju att den ena eller andra sidan är finare och den vill vi ju ha utåt senare. Lägg därför ev. fulsida nedåt mot kortfacken. Lägg denna del åt sidan så länge.


Nu ska vi sy dit det lilla ytterfacket: Börja med att fålla översta kanten upptill (sidorna som mäter 13 cm är den övre och undre sidan. Vik ner och sy med raksöm. Markera sedan ca 2 cm från övre kant:


Lägg dit fickan och gör en markering längs med fickans nedre kant.Vik ner fickan räta mot räta och sy fast fickan med sicksack från avigsidan. Vik upp och pressa för att sedan sy fast fickan i nederkant med en stickning:

 


Nu ska vi montera ihop ytterdelen med delen som har myntficka och kortfack. Lägg båda delar räta mot räta. Se till så att ytterfacket är vänd åt det håll som flärpen sitter:


Sy en söm från ena kortsidan, ner över bottensidan (den sida dit löparen pekar när dragkedjan är stängd) och upp på andra kortsidan:


Klipp rent sömsmånen och hörnen:


Vänd rätt och peta ut hörnen. OBS! Nu är det dags att sätta fast tryckknappen! Fäst tryckknappen på flärpen och markera med den fastsatta knappen, "honan", vart den andra delen, "hanen", ska sitta. Tryck fast. (Bilderna visar hur jag fäster tryckknapparna efter att jag har sytt dit foderdelen. Detta var en miss av mig, men det går. Så bortse från att fodret sitter fast i plånboken...


(Så här fick jag göra... Stoppa in tryckknappstången genom fodrets vändningshål för att trycka dit knappen...)


Ta sedan fram foderdelen och stoppa ner ytterdelen i foderdelen räta mot räta. Nåla fast upptill och sy ihop i överkant. Klipp ej bort sömsmånen upptill! Vänd ut genom öppningshålet. Sy igen öppningshålet med vanlig raksöm.:Vik in fodret och pressa in kanterna ordentligt:
Sy en stickning längs kanten upptill. Jag gillar att använda lite längre stygnlängd (3 mm) för mina stickningar.

Voila! Klar!
En sista sak att tänka på... Beroende på vilket tyg ni har valt och vilken sömsmån ni har sytt efter, kommer kortfickorna att vara lite olika "tighta". Skulle ni ha använt ett tunt tyg till kortfickorna kan de kännas lite stora. Ingen fara på taket! Gör helt enkelt som så att ni även syr en stickning längs botten på plånboken. Då tightar ni till kortfacken till lagom storlek. Använd även här en lite längre stygnlängd, 3mm.


Grattis till målgång! Ladda gärna upp era plånboksbilder i vår facebookgrupp så gör jag en plånbokskavalkad inom kort. Eftersom Malin har fixat en pdf av mönstret kan nu ju lätt spara ner det och använda det flera gånger om. Kom ihåg att ni inte får sälja mönstret, eftersom det är ett gratismönster som alla får ta del av. Vill ni modifiera mönstret och göra ändringar - vassegoda! Jag gillar mönstret som det är, men någon annan gillar att kanske ha korten liggandes, myntfacket på ett annat vis osv... Ändra på vettja! Men sälj inte mönstret vidare.

Tack för denna gång och hoppas att ni får en härlig sommar. Jag kommer att blogga vidare och förhoppningsvis få en hel del sytt. Men håll gärna utkik efter nästa sew along som kommer i augusti. Vill du vara säker på att inte missa den? Maila till info@karinottilia.se så ser jag till att hålla dig uppdaterad!


Sy säkert!

3 kommentarer:

 1. Var hittar jag filmklippet till del två, del 1 och del 3 hittar jag i menyn, men inte del 2? Eller är jag dålig att söka? Hann inte i veckan att sy så tänkte ta igen och färdigställa plånboken nu i helgen. Nå, jag börjar på med hjälp av de skriftliga instruktionerna. Tack för en kul sew-along!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du är inte dålig på att söka. Del 2 är spårlöst försvunnen. Hmmm... Jag ska försöka hitta på den igen :)

   Radera
 2. Tack för instruktionerna! Jag är klarsydd och halvnöjd :) Facebookar dock inte så kan inte ladda upp någon bild. Men det färdiga resultatet finns på min blogg.

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin