onsdag 6 juni 2012

Sew along plånbok - del 2


Del 2:
Välkomna till del två av denna sew along! Bilderna och beskrivningen hittar ni nedan och ett nytt litet filmklipp ligger uppe i listen till höger. Skulle filmklippet strula, prova att uppdatera din Acrobat reader. Nog om teknik, nu ska vi börja sy!

Nu är det dags att börja montera ihop plånboken och vi börjar med flärpen. Istället för att vändsy ihop flärpen, som öppnar och stänger plånboken, har jag valt att vika in kanterna och sedan sy ihop. Jag tycker att det blir så himla knöligt att vändsy, så vik in övre kanten och sedan långsidorna och sy sedan ihop med en stickning runtom. Använd gärna en lite längre stygnlängd!

Nästa steg är att sy ihop båda foderdelar räta mot räta. Sömsmån ca 0,5cm:


Lämna öppet i mitten längst ner, det är vårt vändningshål. Lägg åt sidan så länge.


Dags att plocka fram en av dina två långa delar. Nu ska vi göra kortfickorna. Börja med att vika ner 10 cm aviga mot aviga. Vänd sedan på tyget så att du har den långa delen med rätsidan uppåt. Lägg därefter ett plastkort att måtta med kant i kant med tyget och vik upp tyget så att det bildas en ficka. Fortsätt så att det blir totalt tre fickor:


Kontrollmät sidorna så att de är 10 cm långa och sy en hjälpstickning på kanterna så att kortdelen håller ihop:Dags att sy fast blixtlåset till myntfickan. Min dragkedja är 14 cm lång och har ni en längre så är det bara att korta av den. Tänk på att den ska vara av plast så att den går att klippa av. Klipp alltså av till önskad längd och sy sedan med lite sick sack över skarven så att den inte glider isär.Jag ääälskar verkligen min dubbelhäftande tejp! Speciellt när jag ska sy fast dragkedjor. Jag rev av två bitar som jag fäste på rätsidan av dragkedjan. Lade avigsidan av kortfacksdelen mot tejpen och tryckte till. OBS! Är du högerhänt vill du se till så att löparen ligger åt vänster innan du börjar sy fast dragkedjan. Sy sedan en söm nära kanten för att fästa dragkedjan i kortfacksdelen. Vänd sedan kortfacksdelen uppåt och fäst mot yttertyget:


Sy fast med en söm från avigan och vik sedan ner. Se till att facket ligger kant i kant med yttertygsdelen:

Sy sedan fast den andra kortfacksdelen på andra sidan och se till så att kortfacken pekar inåt mot mitten.

 

Klart för denna gång! Känn dig nöjd med vad du har åstadkommit och nästa gång vi ses syr vi klart vår plånbok. Bra jobbat! 

Låna gärna knappen till din blogg och visa att du är med i Sew alongen. 

13 kommentarer:

 1. Å vad dina livestreamningar är toppen! Guldstjärna till dig Karin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Vad roligt att du uppskattar det :)

   Radera
 2. Det här är min första sew along och rackarns vad kul det är! Det blir jobbigt att vänta på steg tre nu....

  SvaraRadera
 3. Steg tre kommer på lördag! Det är inte så lpngt kvar i alla fall :)

  SvaraRadera
 4. Har precis klippt ut alla delar och ska försöka avklara steg 2 ikväll! Ska bli roligt! Annars har jag ju ett par dagar på mig innan del 3 kommer! Spännande litet projekt. Hoppas bara inte jag har använt för tjockt tyg... som jag dessutom strykt vliselin på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska nog gå bra! Annars går det snabbt att klippa ut nya delar ;)

   Radera
 5. Det verkar fungera med tyget! Ser fram emot nästa steg! Du är toppen Karin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Då törs jag ställa mig framför kameran igen då?

   Radera
  2. Klart du törs! Väntar med spänning!

   Radera
 6. Vad kul att få börja sy! Jag gillar också videoklippen, det känns lite roligare att få muntliga instruktioner :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så känner jag också, att båda kompletterar varandra. Roligt att du är med!

   Radera
 7. så bra med filmen. det gjorde blixtlåset enkelt att förstå. Nu fixar vi det imorgon.

  SvaraRadera
 8. Hej Karin! Tack för dina pedagogiska beskrivningar, dom hjälper verkligen en nybörjare som jag =) Tyvärr har jag redan fastnat =( Jag förstår inte riktigt hur man ska vika kortsidorna så dom blir 10 cm. Säkert jätteenkelt men här står det heelt still! Jag försökte hitta din "del 2" film men den verkar vara borta? Tack och kram!

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin