söndag 3 mars 2013

Sew along regnkappa del 3


Hur har det gått? Har ni klippt ut alla delar och redo för lite mer sömnad? Om ni är några som bara får panik över att ni inte hittat det ultimata tyget än och inte alls känner er redo för mer. Var lugna! När ni väl hittat tyg, klippt ut och gjort era mönstermarkeringar går sömnaden lätt som en plätt! Ni andra som känner er redo för del 3, så kommer den här:

Del 3:
Idag tänkte jag gå igenom steg 6-9. Vi ska med andra ord sy fickor m.m.
Steg 6: Sy fickorna
Steg 7: Sy fast fickoprna och ficklocken
Steg 8: Sy ihop bakstycket
Steg 9: Sy fast hängaren i bakstycket (Skönt med lite easy-peasy så här i det sista steget...)  

Vi börjar med steg 6 och fickorna:

Det finns två modeller på fickor. En med ett motveck mitt på och den heter "pleated pocket". Sedan finns det en som har lite rynk upptill och den heter "Gathered pocket". Jag kommer att visa hur man syr den första modellen "Pleated pocket".


Jag börjar med att markera på avigsidan av tyget.


 Sedan viker jag ihop fickan med rätsidorna mot varandra där jag matchar in mina markeringar:


Syr sedan med raksöm längs markeringarna och "öppnar" sedan upp för att med hjälp av fingrarna pressa ut tyget lika mycket på båda sidor:

 

Sy sedan med vanlig raksöm ned vikningen. Jag sydde ca 0,5cm från kanten. Den här sömmen ska ju bara hålla "viket" på plats. På bilden ser ni hur min glidfot ser ut. Den går även bra att sy kortare sträckor på vanligt bomullstyg. Tänk bara på att den glider väääldigt bra...


Nu ser det ut såhär från rätsidan. Ta fram din foderdel till fickan:


Lägg dem räta mot räta och använd hårspännen eller nålar för att hålla dem på plats. Sy sedan med dryga centimeterns sömsmån runt fickan. OBS! Lämna ett ca 8 cm stort vändningshål i ena sidan. Du ska kunna vränga fickan ut och in sedan. Snyggast blir det att lämna vändningshålet i sidan. (Se bild vid 6 D i mönstret) :


Dags att trimma hörnen och klippa små jack i kurvorna. Det här gör man ju för att hörnen och fickans runda delar ska se så snygga ut som möjligt när man vänder den ut och in:
 


Såhär ser fickorna ut när de är vända rätt:


Nu plockar ni fram er dubbelhäftande tejp. Tejpen och du kommer att vara bästa vänner under det här projektet... Börja med att sätta en bit tejp i vändningshålet så att det håller formen. Hålet syr du igen i samma veva som du syr fast fickan på framstycket.


Dags att sy ficklocken. Samma princip gäller här. Lämna däremot ett vändningshål på den övre delen av
fickan. Se bild 6 H i mönstret.
Färdiga ficklock:


Steg 7: Nu ska vi fästa fickorna på framstyckena. Börja med att sätta fast lite Stylefixtejp på baksidan av fickan:


Placera sedan ut fickan enligt markeringarna på framstycket. Sy fast fickan med 3mm stygnlängd ca 0,3 cm från kanten. Sy sedan ytterligare en söm 0,7cm från den första sömmen så att du får en dubbel stickning. Måtten är inte så noga vad gäller sömmen. Du väljer själv vad du tycker är snyggast.


Bild på hur sömmen ser ut när den är färdig:Dags att placera ut ficklocken. Fäst lite tejp på fickan innan du placerar ut den efter dina markeringar:


Färdigt!
Steg 8: Nu ska vi sy ihop bakstyckena. Lägg båda bakstycken räta mot räta och sy med raksöm ihop båda. Fingerpressa sedan ned sömsmånen åt vänster om sömmen. Pressa inte isär sömmen. Sy sedan från rätsidan ned sömsmånen med vanlig raksöm. Nu har du fått en tät och fin skarv där inget vatten kommer att kunna hitta in!Gör sedan likadant med bakstyckets foderdelar.

Steg 9: Hängaren.

Det finns tom en liten mönsterdel som heter "Hanging loop". Använd den för att klippa ut din hängare eller så gör du en egen. Det är vilket som. Jag klippte ut en rektangel som jag vek in båda långsidor på och sedan sydde jag en söm på vardera sida.


 Placera sedan ut den där du vill ha den på bakstycket och sy fast den med några stygn.Vet ni vad? Nu har vi kommit så långt så att vi kan lägga mönsterbeskrivning 1 åt sidan.Ett helt papper är vi färdiga med :)

Nästa gång (mitten på vecka 10, nästa vecka) kommer del 4 och då går jag igenom steg 10-14.

Glöm inte att chitchatta inne i facebookgruppen. Självklart går det bra att ställa frågor eller lämna kommentarer här i bloggen också. Vi hörs!5 kommentarer:

 1. Jag har inte satt saxen i tyget ännu. Jag blir lite konfunderad när det gäller mönstret. Ärmhålet är ganska litet och skillnaden mellan M och L är stor. Och självklart är jag mitt emellan när det gäller måtten. Jag konstruerade om mönstret för att passa mig. Men efter att jag sytt upp en toile förstod jag att det inte skulle passa mig. Så nu ska jag göra ett nytt mönster, fast från grunden. Jag bara ser hur den färdiga regnkappan försvinner bort i fjärran. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pepp, pepp! Skulle du kunna välje den större storleken över ärm- och axelpartiet? Bara en tanke!

   Radera
  2. En bra tanke. Jag ska undersöka saken när jag kommer hem. Tack tack!

   Radera
 2. Hej!
  Jag vill gärna hänga med på denna sew along. Ska bara hitta ett foder också. Ska bli så kul och spännande!
  /Viktoria

  SvaraRadera
 3. Hej

  Nu är jag ikapp så långt jag kan komma utan foder.
  Hoppas det kommer fort Karin.
  Infodringarna på framstycket blev väl inte jättebra,
  de bak blev mycket bättre.
  Gerd
  Jätterolig sew along, tack snälla Karin.

  SvaraRadera

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin