lördag 9 mars 2013

Sew along regnkappa del 4


Jag får små vinkar om att det är några av er som inte har legat i fas och då kanske det inte gör så mycket att min del 4 kommer lite sent... Sen vill inte jag att man ska känna att man är efter bara för att man inte ligger exakt i fas med mina inlägg. Alla gör det här i sin egen takt och det innebär att vissa ligger "före" och andra "efter". De här inläggen ska ju fungera som ett stöd/inspiration/hjälp när det passar just er!

Känner ni er laddade? Har ni spolat upp undertråd? Är glidfoten redo? Bra! För nu köööör vi! (Känner mig lite Mello-inspirerad såhär finaldagen till ära...)

Del 4:
Idag ska vi gå igenom steg 10 till 14 som i det stora hela handlar om att sy ihop jackan. Vi kommer att arbeta med fram- och bakstycken, ärmdelar och kapuschong, i både foder- och yttertyg.

Steg 10:

Vi mjukstartar genom att sy axelsömmarna. Lägg det ena framstycket mot ditt bakstycke, räta mot räta. Sy med  vanlig raksöm med dryga centimeterns sömsmån.

TIPS! Det är flera som har haft funderingar kring det här med sömtejp. Alltså att man ska tejpa alla sömmar för att undvika läckage. Jag har inte använt sömtejp och det är heller inget som det här mönstret föreskriver. Man viker ju ner sömsmånerna och syr ned dem med en stickning i många delmoment, så det blir extra säkert. Känner man ändå att man gärna skulle vilja ha lite tejp i just axelsömmen, dra då på en bit Stylefixtejp där din söm är tänkt att gå. Sy och du har en ultratät jacka.

När du har sytt raksömmen, fingerpressar du ned sömsmånen mot bakstycket och vänder på allt och syr från rätsidan ner sömsmånen med en stickning/söm:


Upprepa samma procedur med den andra axelsömmen samt för foderdelarna.

Steg 11:

Dags att sy kapuschongen. Börja med att lägga kapuschongens ytterdelar räta mot räta och sy sedan ihop båda delar längs den kurvade delen. Klipp sedan små klipp i sömsmånen (se bild 11 i mönstret. Vart sjutton tog min bild vägen?) Som vanligt får man vara försiktig så att man inte råkar klippa i sömsmånen. Fingerpressa sedan sömsmånen ned åt vänster och sy ned sömsmånen från rätsidan med en stickning. Det här kan vara lite pilligt, men det går om man tar det lite lugnt. Använd gärna en längre stygnlängd, 3 mm.
Upprepa dessa steg för foderdelen.

Lägg sedan foderdelen inuti yttertygsdelen räta mot räta och sy ihop båda delar i framkanten. Vik sedan kapuschongen rätt så att fodret hamnar inne i huvan. Fingerpressa sedan ned sömsmånen och se till så att ditt fodertyg hamnar precis lite innanför yttertyg kanten. (Se bild nedan). Dags att sy ned sömsmånen:


Vänd sedan och sy ytterligare en stickning från rätsidan så att du får dubbla stickningar.


Nu ska vi sy fast huvan i bakstycket. Det finns en tydlig bild i slutet av steg 11 i mönsterbeskrivningen. Tänk på att både ytter- och fodertyg sys fast i det här momentet. Klipp sedan små jack i halsringningen. Du har ju redan små jack i huvan och klipp gärna efter dessa.

Steg 12:

Nu har det blivit dags att sy ihop ärmstyckena. Du har en smalare del och en bredare del. Båda delar har en längre sida och en kortare sida. Vi ska sy ihop dem längs den långa sidan.


Som vanligt använder vi raksöm och dryga centimeterns sömsmån.

Fingerpressa sedan ned sömmen mot den övre delen av ärmen (den breda delen). Sy ned sömsmånen med en raksöm från rätsidan.Upprepa för nästa ärm samt för foderdelarna.

Steg 13:

Nu ska ärmarna på plats. Men vi börjar med att sy rynktrådar mellan markeringarna. Använd lååång stygnlängd så går det lättare att rynka. Sy dubbla rynktrådar blir det fint rynk och skulle en rynktråd gå av så har man extra.
Placera därefter ärmen med hjälp av klämmor eller hårnypor i ärmhålet. Anpassa rynket tills du ser att ärmen passar in.Sy fast ärmen. Ta bort rynktrådarna och klipp sedan små jag så att ärmen blir rörlig och sömsmånen lätt att sy ned. Fingerpressa sömsmånen in mot fram- och bakstycket.


Sy ned sömsmånen med en stickning:


Upprepa med den andra ärmen och med foderdelarna.

Steg 14:

Nu när ärmarna är på plats ska vi sy sidsömmarna. Kom ihåg att peta in ev. namnlapp om ni vill ha en sådan i sidsömmen. Sy med raksöm ihop sidorna, med start vid ärmarna. Stanna vid ärmhålet med nålen nere, lyft pressarfoten och flytta plagget så att du kan fortsätta sy rakt ner längs sidan. Upprepa på andra sidan. Klipp sedan små jack vid ärhålet så att det inte blir knöligt.


Fingerpressa ned sömsmånen mot bakstycket och sy ned sömsmånen från rätsidan med start under ärmhålet.
Upprepa proceduren med foderdelarna. När du syr foderdelarna kan du pressa isär sömsmånen istället.

Bra jobbat! Nu är vi klara för den här gången. Vill ni kika tillbaka så hittar ni alla delarna här:

Vet ni? Nästa gång kommer vi att bli klara då vi syr del 15 till 18. Sen kan våren och blasket komma för vi kommer att vara redo!

Kika gärna in i facebookgruppen för att se hur de andra ligger till.

Ha en riktigt härlig lördag med Mello och allt. I
kväll vinner... Yohio tror jag. Skruttan hejar på Bananen (suck!) och innerst inne tycker jag mest om Louise Hoffstens låt. Vad tror ni?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Lämna gärna en kommentar. Glada hälsningar från Karin